Správy Zo Slovenska

Je to TRIDSAŤ rokov, čo nás navždy opustil Dubček: Zomrel za nejasných okolností! FOTO

Humanista a politik európskeho formátu naposledy vydýchol v pražskej nemocnici Na Homolke, kde po viac ako dvoch mesiacoch podľahol vážnym zraneniam po ťažkej autonehode.

Ilustračný obrázok k článku Je to TRIDSAŤ rokov, čo nás navždy opustil Dubček: Zomrel za nejasných okolností! FOTO
Zdroj: Národná rada SR

November minulého roka sa niesol v duchu osláv stého výročia narodenia najuznávanejšieho slovenského štátnika Alexandra Dubčeka. Dnes si však spomíname na oveľa smutnejšie výročie, 30 rokov od jeho smrti. Pripomína to Národná rada Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

Autonehoda

Veľký humanista a politik európskeho formátu naposledy vydýchol v pražskej nemocnici Na Homolke, kde po viac ako dvoch mesiacoch podľahol vážnym zraneniam po ťažkej autonehode.

Tá sa stala v deň prijatia Ústavy SR – 1. septembra 1992. Dubčekovo služobné auto dostalo na mokrej diaľnici vo vysokej rýchlosti na ceste do Prahy šmyk a preletelo cez zvodidlá.

Chcel zmeniť režim

Alexander Dubček bol reformátorom, ktorý si dal cieľ zmeniť totalitný komunistický systém. Pri príležitosti pondelkového 30. výročia úmrtia Alexandra Dubčeka, jedného z najznámejších slovenských politikov vo svete, to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer.

Ako obhajca politického dialógu sa stal symbolom obrodného procesu a neúspešného pokusu o nastolenie tzv. socializmu s ľudskou tvárou. Dubčekove snahy zastavili tanky a vojská Varšavskej zmluvy v auguste 1968,“ uviedol Káčer. Dodal, že budovať režim bez slobody a demokracie je vždy len a len tragickou skúsenosťou.

Dubček sa stal v roku 1989 jednou z hlavných postáv Nežnej revolúcie.

Zanechal posolstvo, že demokracia a sloboda sú najdôležitejšie hodnoty, ktoré nie sú samozrejmé a cesta k nim nie je ľahká. Dnes často počúvame o rôznych formách demokracie so zvláštnymi nálepkami. Avšak demokracia a sloboda sú absolútne – buď sú, alebo nie sú,“ pripomenul šéf slovenskej diplomacie.

Do reformného úsilia Dubčeka patrili rehabilitácia nespravodlivo odsúdených, zrušenie cenzúry, uvoľnenie priestoru na intelektuálnu a umeleckú tvorbu. Okrem toho aj možnosť cestovania do zahraničia. Reprezentoval humanizmus a angažoval sa v oblasti ľudských práv aj v ťaživom období normalizácie.

Solidarita a tolerancia

Na sklonku života sa Dubček podľa slovenskej diplomacie stal otvoreným zástancom európskej integrácie postavenej na hodnotách solidarity, sociálnej rovnosti a tolerancie. Udelením čestného doktorátu obnovila Bolonská univerzita osobnú a spoločenskú dôstojnosť Dubčeka. Nasledovali mnohé ďalšie čestné doktoráty a medzinárodné ocenenia.

Zomrel pri tragickej nehode 7. novembra 1992.

Dubček bol v poradí druhým laureátom Sacharovovej ceny za slobodu myslenia, ktorú udeľuje Európsky parlament.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM