Rastislav Búgel Zo Slovenska

Je to potvrdené! Niektoré potraviny sa na Slovensku predávajú v INEJ kvalite ako u susedov

Najnovší prieskum odhalil, že niektoré potraviny sa na Slovensku stále predávajú v inej kvalite ako v Rakúsku.

Ilustračný obrázok k článku Je to potvrdené! Niektoré potraviny sa na Slovensku predávajú v INEJ kvalite ako u susedov
Zdroj: Pexels.com

Na Slovensku sú stále v ponuke niektoré potraviny, ktoré majú inú kvalitu ako tie predávané v susednom Rakúsku. Podľa spravy.rtvs.sk to potvrdil najnovší prieskum štátnych veterinárov.

Čo odhalili?

Inšpektori sa mali zamerať na približne dvadsať rôznych potravín zo Slovenska a z Rakúska. Dvojakú kvalitu mali zistiť vo vyše 20 percentách prípadov.

„Rôzne sladké nápoje, mäsové výrobky, sušené výrobky, ktoré potvrdili rozdielnu kvalitu. Na prvý pohľad sú identické, ale u nás je napríklad iný obsah mäsa. U nás máme chemické sladidlá, v iných krajinách prírodné sladidlá,“ prezradil minister pôdohospodárstva Richard Takáč.

Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska hovorí, že to, prečo sa tak deje, je otázka na konkrétny výrobný podnik. "Či sa chce zmestiť do nejakej cenovej hladiny. Očakávame od ministerstva, že pokiaľ sa zistili rozdiely, že budú kontaktovať príslušné potravinárske podniky, aby tieto rozdiely vysvetlili,“ povedala Jana Venhartová

Môžu za tým byť aj objektívne dôvody, medzi ktoré patrí napríklad aj rozdielna sieť dodávateľov. "Napríklad čo sa týka škorice, môže byť farebne úplne iná,“ uviedla.

Podporili ho aj v Bruseli

Minister tému dvojakej kvality potravín opäť otvoril aj v Bruseli. Z celkového počtu 27 agroministrov ho podporilo desať. „Je to veľmi vážna vec. Slováci sú súčasťou európskeho spoločenstva 20 rokov, a po 20 rokoch sa dožívame toho, že máme inú kvalitu na Slovensku, a inú v iných krajinách Únie,“ hnevá sa Richard Takáč.

„Európska komisia vo všeobecnosti vyjadrenia politikov nekomentuje. Na druhej strane treba povedať, práve vďaka európskej legislatíve, konkrétne smernici o nekalých obchodných praktikách, môžu členské štáty pokutovať výrobcov, ktorí takéto praktiky vlastne realizujú,“ povedala pre spravy.rtvs.sk vedúca tlačového tímu Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková. Smernica je v platnosti už dva roky, no na Slovensku začne platiť až od prvého júla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM