Zo zahraničia

Je po operácii? Nemocnica prehovorila o stave Miloša Zemana

Zeman je hospitalizovaný v súvislosti s chronickým ochorením, na ktoré sa lieči.

Ilustračný obrázok k článku Je po operácii? Nemocnica prehovorila o stave Miloša Zemana
Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek

Stav prezidenta ČR Miloša Zemana je stabilizovaný, uviedla v pondelok hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke. Zeman bol v ÚVN hospitalizovaný v nedeľu, kam ho previezli zo zámku v Lánoch, pripomenul spravodajský web Novinky.cz. Zinke dodala, že ďalšie informácie k zdravotnému stavu prezidenta Zemana nemá k dispozícii.

Na otázku, či bude počas dňa schopná potvrdiť alebo vylúčiť špekulácie, že Zeman je po operácii, hovorkyňa uviedla, že „má a bude mať len informácie o tom, že pán prezident je v stabilizovanom stave.“

Riaditeľ ÚVN a Zemanov ošetrujúci lekár Miroslav Zavoral už v nedeľu informoval, že nemá prezidentov súhlas na zverejnenie diagnózy.

Uviedol len, že Zeman je hospitalizovaný v súvislosti s chronickým ochorením, na ktoré sa lieči. Ako je známe, Zeman dlhodobo trpí neuropatiou dolných končatín, cukrovkou a nedoslýchavosťou.

Pražský hrad zdravotný stav prezidenta nekomentuje. Potvrdil len jeho hospitalizáciu, pričom tvrdí, že zdravotný stav prezidentovi nijako nebráni vo výkone mandátu. Podľa Noviniek.cz by však hospitalizácia mohla trvať aj niekoľko týždňov.

Novinky.cz pripomenuli, že Zemana v nedeľu pred prevozom do nemocnice navštívil na zámku v Lánoch premiér Andrej Babiš (ANO). Ďalší politici, ktorí by so Zemanom chceli hovoriť o povolebnom usporiadaní v ČR, zatiaľ na stretnutie len čakajú.

Ako konštatovali Novinky.cz, rola prezidenta ako moderátora povolebných vyjednávaní nemusí byť vzhľadom na výsledok tohtoročných volieb zásadná: víťazná koalícia SPOLU sa totiž dohodla na rokovaniach so zástupcami strany Piráti a STAN. Obe koalície majú v Poslaneckej snemovni pohodlnú väčšinu 108 kresiel.

Zeman v rukách záchrankárov
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM