Hokej

Jasný CIEĽ Slovákov na majstrovstvách sveta juniorov: Aký PROGRAM ich čaká?

Fanúšikovia hokeja sa majú na čo tešiť. Medzi sviatkami si užijú bohatú porciu kvalitných zápasov.

Ilustračný obrázok k článku Jasný CIEĽ Slovákov na majstrovstvách sveta juniorov: Aký PROGRAM ich čaká?
9
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov vstúpia do MS (26. decembra – 5. januára) s cieľom potvrdiť silu súčasnej generácie a napraviť dojem z uplynulého šampionátu, na ktorom nepostúpili do štvrťfinále. V pozícii najväčšieho favorita turnaja bude domáca Kanada, v jej zostave nechýba pravdepodobná jednotka draftu 2023 Connor Bedard a ani štvorka vlaňajšieho Shane Wright.

Slovenský tím chce potvrdiť svoje kvality aj s pomocou draftovej dvojky Šimona Nemca či útočníkov Serváca Petrovského, Filipa Mešára a Samuela Honzeka, ktorí zažívajú produktívne sezóny v zámorských ligách.

Slováci sa na turnaji predstavia takmer v najsilnejšom zložení. Vedenie reprezentácie sa snažilo o príchod útočníka Juraja Slafkovského, ktorý od úvodu sezóny pravidelne nastupuje v drese Montrealu Canadiens v NHL, no jeho štart na MS „20“ bol nepravdepodobný. O turnaj prišiel aj ďalší útočník, ktorý pôsobí v zámorí. Jakub Demek pre zdravotné problémy zatiaľ neodohral ani jeden zápas v tejto sezóne.

Budú prínosom

V nominácii trénera Ivana Feneša je 28 hráčov (3 brankári, 10 obrancov, 15 útočníkov), z ktorých až 13 pôsobí v zámorských súťažiach. Šampionát sa tradične koná na prelome rokov, no vlaňajší sa pre viacero pozitívnych prípadov na ochorenie Covid-19 skončil predčasne. Slováci na ňom stihli odohrať dva zápasy a turnaj sa napokon odohral v náhradnom augustovom termíne. Fenešovi zverenci na ňom nepostúpili zo základnej skupiny do štvrťfinále a obsadili predposledné 9. miesto. V súčasnom kádri je z augustového kádra 11 hráčov – brankár Patrik Andrisík, obrancovia Šimon Groch, Jozef Viliam Kmec, Dávid Nátny, Maxim Štrbák, Boris Žabka, útočníci Dalibor Dvorský, Samuel Honzek, Martin Mišiak, Servác Petrovský a Adam Sýkora.

Viacerí hráči by si do turnaja radi preniesli formu z klubov. Priemer vyše bod na zápas si v kanadskej juniorskej súťaži udržiavajú útočníci Mešár i Petrovský, vo WHL sa darí Samuelovi Honzekovi, ktorý sa pohyboval v prvej desiatke bodovania ligy. Šancu ukázať sa zámorským skautom chce využiť aj útočník švédskeho AIK Dalibor Dvorský, ktorý by mal byť podľa predbežných odhadov najvyššie draftovaný Slovák v roku 2023. „Forma viacerých hráčov nás nesmierne teší. Ak si pohodu z klubu prenesú aj do reprezentácie, tak budú pre nás veľký prínos,“ uviedol Feneš pre hockeyslovakia.sk.

Prečítajte si tiež

Slovenskí reprezentanti odohrajú zápasy v 70-tisícovom meste Moncton a v základnej B-skupine sa postupne stretnú s Fínskom, USA, Lotyšskom a Švajčiarskom. Do začiatku MS ich 24. decembra čakala generálka s Rakúskom (24. decembra, 00:00 SEČ), ktorej predchádzali prehry s Nemeckom (0:5) a Kanadou (1:6). Turnaj sa pre Slovensko začne 27. decembra o 17.00 SEČ zápasom proti Fínsku. Po základných skupinách bude nasledovať vyraďovacia fáza štvrťfinálovými zápasmi (a tiež duelmi o udržanie) v pondelok 2. januára. Finále je na programe v piatok 6. januára o 00:30 SEČ.

Jasný favorit

V pozícii najväčšieho favorita budú domáci Kanaďania, ktorí by radi získali jubilejný 20. titul. Do šampionátu vstúpia v pozícii obhajcov titulu majstrov sveta, keď vo finále preložených MS zdolali Fínsko 3:2 po predĺžení. Fanúšikovia „javorových listov“ budú mať veľké očakávania najmä od dvojice Bedard, Wright, ktorú v prvom útoku pravdepodobne doplní ďalší veľký talent kanadského hokeja Brennan Othmann. Práve Fíni (doteraz 5 titulov) sú jeden z najvážnejších adeptov na kanadský skalp a radi by pokračovali v zaujímavej postupke, keď na uplynulých troch šampionátoch obsadili postupne štvrté, tretie a druhé miesto. K favoritom však budú patriť aj USA, Švédi aj Česi.

Slovenskí hokejisti priniesli v ére samostatnosti dva cenné kovy z MS „20,“ keď v rokoch 1999 a 2015 získali bronz. Slovensko bude mať na šampionáte zastúpenie aj medzi rozhodcami. Jedným z 12 hlavných arbitrov je Tomáš Hronský, medzi 11 čiarovými figuruje Daniel Konc.

Turnaj sa mal pôvodne konať v Novosibirsku a Omsku, ale po invázii Ruska na Ukrajinu mu Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) odobrala štatút usporiadateľskej krajiny. Rusko a Bielorusko zároveň vylúčila zo všetkých šampionátov a vrcholných akcií.

Program SR „20“ v základnej B-skupine MS (časy sú v SEČ):
Utorok, 27. decembra: Fínsko – Slovensko /17.00/
Streda, 28. decembra: Slovensko – USA /22.00/
Piatok, 30. decembra: Slovensko – Lotyšsko /17.00/
Sobota, 31. decembra: Švajčiarsko – Slovensko /17.00/

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Prípravný zápas Slovenska s Kanadou pred MSJ
9
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM