Technológie

Inštalácia fotovoltiky na rodinný dom: Viete, aký VÝKON by mala mať?

Ak zvažujete inštaláciu solárnych panelov, mali by ste vedieť, aký výkon budete potrebovať. Ovplyvňuje ho množstvo faktorov.

Ilustračný obrázok k článku Inštalácia fotovoltiky na rodinný dom: Viete, aký VÝKON by mala mať?
Zdroj: Unsplash.com

Nedávna turbulentná situácia na energetickom trhu prinútila mnohé domácnosti a firmy začať sa vážne zaoberať témou inštalácie fotovoltických (FVE) panelov.

Východoslovenská distribučná (VSD) na začiatok odporúča osloviť zhotoviteľskú firmu, ktorá pomôže vybaviť všetky formality s vydaním stanoviska k podmienkam pripojenia zdroja a ostatnými náležitosťami pre pripojenie. Žiadosť o pripojenie zdroja však môžete podať aj svojpomocne online.

Výkon ovplyvňuje viacero faktorov

Aký výkon by mala mať fotovoltika? „Záleží to najmä od spotreby elektriny na vašom odbernom mieste, spôsobe a času spotrebovávania vyrobenej elektriny, keďže zdroj má byť navrhnutý tak, aby pokryl predpokladanú spotrebu vášho odberného miesta. Ďalej výkon zdroja je podmienený veľkosťou a sklonom strechy, jej orientácie na svetovú stranu (ideálne juh, ale existujú aj fungujúce konfigurácie orientované na východ či západ) a vašich finančných možnostiach,“ radí VSD.

Ako príklad distribučná spoločnosť uvádza, že vo všeobecnosti platí, že jeden kW (1kW) výkonu FVE zdroja na území východného Slovenska vyrobí asi tisíc kWh elektriny za rok: „Pritom množstvo vyrobenej elektriny závisí od mnohých iných faktorov, ako je sklon fotovoltických panelov, kvalita panelov a teda účinnosť premeny slnečnej energie na elektrickú energiu, znečistenie povrchu panelov, výskyt hmly v danej lokalite a podobne.“

Prečítajte si tiež

Na strechu môžete nainštalovať takmer akúkoľvek veľkosť FVE. Pokiaľ však máte záujem o využitie podpornej schémy Zelená domácnostiam, inštalovaný výkon nesmie presiahnuť 10,8 kW. Podľa Východoslovenskej distribučnej majú v praxi overené inštalácie FVE na rodinné domy od 2,5 do 8 kW inštalovaného výkonu.

Čo ak vypadne elektrina?

Fotovoltické elektrárne môžeme rozdeliť na klasické a hybridné. Ako sa ich dotkne výpadok elektrickej energie? Pri klasickej fotovoltike zostane elektráreň vypnutá až do obnovenia distribúcie vo verejnom rozvode, keďže je závislá od rozvodnej siete. „Hybridná fotovoltická elektráreň (s pripojenou batériou, čiastočne zabezpečujúcou nezávislosť od siete pri jej výpadku) ďalej akumuluje energiu a pokračuje v činnosti aj bez pripojenia k elektrickej rozvodnej sieti. V závislosti od použitej technológie zdroja dokáže naďalej napájať spotrebiče v domácnosti. Toto potrvá dovtedy, pokiaľ bude dostatočný slnečný svit a kým sa nevybije energia z batérie. Činnosť a výroba v hybridnej FVE je nezávislá na rozvodnej sieti,“ vysvetľuje VSD.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM