Rastislav Búgel Zo Slovenska

Hrozia nám KOPY snehu a treskúci mráz? TAKTO to vidí prvá prognóza na tohtoročnú ZIMU

Aká bude zima na prelome rokov 2024 a 2025? Najnovšia prognóza prezradila viac. Máme sa báť?

Ilustračný obrázok k článku Hrozia nám KOPY snehu a treskúci mráz? TAKTO to vidí prvá prognóza na tohtoročnú ZIMU
Zdroj: TASR/AP

Aká bude tohtoročná zima? Hlavným faktorom, ktorý ju bude ovplyvňovať, bude La Niña, a rovnako tak aj polárny vír.

„La Niña je studená fáza veľkej a silnej oceánskej oscilácie ENSO. Je to oblasť tropického Tichého oceánu, ktorá prechádza medzi studenou a teplou fázou. Studená fáza ENSO sa nazýva La Niña a teplá fáza sa nazýva El Niño,“ vysvetľuje iMeteo.sk.

Oba javy sú slabšie!

Najnovšia predpoveď teploty oceánu na začiatku zimy odhalila zaujímavý fakt. Udalosť La Niña je síce aktívna, ale zatiaľ nie je silná a pravdepodobne neprinesie extrémy.

Navyše, aj polárny vír (polar vortex) tiež javí známky toho, že bude cez zimu podpriemerný. „Ide o polárny vír, ktorý siaha vysoko do atmosféry − najnižšia úroveň atmosféry sa nazýva troposféra, kde prebiehajú všetky poveternostné udalosti, a nad tým máme stratosféru. Polárny vír sa správa ako obrovský cyklón, ktorý pokrýva celý severný pól až po stredné zemepisné šírky. Je prepojený cez všetky úrovne atmosféry,“ uvádza server.

Oba spomenuté vplyvy ovplyvňujú dlhodobé predpovede na zimu. Ako vyzerajú prognózy pre Európu?

Čaká nás teplá zima?

Podľa modelu ECMWF bude väčšina kontinentu teplejšia ako normálne. Európa bude totiž pravdepodobne pod vplyvom systému vysokého tlaku, ktorý sa bude rozširovať z Atlantiku.

Vyzerá to tak, že priemerné teploty budú o 1 až 2 °C vyššie, ako je normál.

„Predpoveď zrážok pre Európu ukazuje na západe suchší signál v dôsledku anomálie vysokého tlaku, ale zvyšok kontinentu vykazuje viac zrážok ako normálne. Severné Slovensko by však v priemere mohlo zažiť vlhkejšiu zimu než južná polovica krajiny,“ uvádza iMeteo.sk.

A čo Slovensko?

Podľa špeciálnej predpovede snehových zrážok z údajov ECMWF to vyzerá tak, že počas decembra a januára môžeme očakávať podpriemerné sneženie. Jediné miesto, kde sa očakáva viac zrážok ako je normálne, je Škandinávia. Na počasie tam totiž bude vplávať miestny systém nízkeho tlaku.

„Čo sa teda týka Slovenska, tak tieto prvé prognózy naznačujú, že zima bude opäť mierne nadpriemerne teplá a sneženia môže byť o niečo menej, ako je dlhodobý normál. Ide však o prvú vyhliadku, ktorá sa ešte môže meniť vzhľadom na dlhý časový rámec,“ uzavrel portál.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM