Zo zahraničia

Hororových 24 hodín v mraze! Snehová víchrica uväznila vodičov na diaľnici o hlade a smäde

Podľa ministerstva dopravy štátu Virgínia boli mnohí cestujúci uviaznutí na I-95 už od pondelka rána.

Ilustračný obrázok k článku Hororových 24 hodín v mraze! Snehová víchrica uväznila vodičov na diaľnici o hlade a smäde
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Snehová víchrica pri americkom hlavnom meste sa skončila, ale nie cestovateľské útrapy: vodiči na hlavnej diaľnici pri Washingtone D.C. v utorok hlásili, že sú vo svojich autách uviaznutí v mrazivom počasí už takmer 24 hodín. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Hrôza na ceste

Rodiny sa snažili vrátiť domov z predĺženého novoročného víkendu, ale diaľnica I-95 v štáte Virgínia, ktorý susedí s Washingtonom D.C., bola stále nebezpečne zľadovatená, nádrže s palivom sa začali vyprázdňovať a na dohľad nebola žiadna pomoc, uviedli vodiči.

Letecké zábery zachytávali zdanlivo nekonečné rady áut a kamiónov, nárazník pri nárazníku. Takto tam stáli uviaznuté počas noci – na úseku diaľnice, ktorá je notoricky známa dopravnými zápchami dokonca aj v dobrom počasí.

Jedným z frustrovaných cestujúcich bol americký senátor z Virgínie Tim Kaine, ktorý uviazol na diaľnici Interstate 95 v aute pri návrate zo svojho štátu do Washingtonu D.C. Keď sa ešte viezol, cesta bola zasypaná snehom a plná áut, potom ju už úrady uzavreli. Dôvodom bolo pondelkové nesmierne husté sneženie.

„Včera som sa vydal na svoju obvyklú dvojhodinovú jazdu do D.C. O 19 hodín nie som ešte ani blízko Kapitolu (sídla Kongresu),“ napísal Kaine v utorok ráno na Twitteri.

Jim DeFede, novinár pôsobiaci na Floride a pracujúci pre televíziu CBS, v tvíte uviedol, že je na diaľnici uviaznutý už vyše 20 hodín. „Nie som si istý, ale myslím si, že teraz mám oprávnenie získať trvalé bydlisko vo Virgínii,“ napísal.

Nečakané sneženie

V inom naživo odvysielanom príspevku DeFede opísal diaľnicu ako zľadovatené parkovisko, kde sa nič nehýbe. Dodal, že auto diaľničnej hliadky alebo odťahové vozidlo nevidel viac ako 12 hodín. Teplota vonku, keď rozprával, bola mínus 12 stupňov Celzia.

DeFede povedal, že motor púšťa asi hodinu, aby sa zahrial, potom ho vypne a tento postup opakuje, ale čas sa vlečie. „Zostalo mi niečo vyše polovice nádrže benzínu a nemám tušenie, kedy niekto príde a dostane nás odtiaľto,“ uviedol.

Pondelková snehová víchrica udrela s nečakanou silou a oblasť okolo hlavného mesta Washington zastihla nepripravenú.

Dokonca spôsobila i dočasné uviaznutie amerického prezidenta Joea Bidena v prezidentskom špeciále Air Force One a Washington zasypala 23 centimetrami snehu – v niektorých oblastiach štátu Virgínia ho napadlo aj viac.

Zlé počasie zapríčinilo aj ďalšie rušenia letov, ktorých počet výrazne obmedzuje už nedostatok personálu počas rekordnej vlny infekcií koronavírusom.

Užívateľ sociálnej siete Instagram napísal, že jeho štvorčlenná rodina s dvoma malými deťmi spala v aute, minula sa im voda a v hlbokej noci kráčali päť kilometrov až k domu dobrého samaritána. „Posledných 24 hodín bolo najdlhších v našom živote,“ uviedol užívateľ.

Podľa ministerstva dopravy štátu Virgínia boli mnohí cestujúci uviaznutí na I-95 už od pondelka rána.

Autá stoja na zasneženej diaľnici 95 pri meste Fredericksburg v americkom štáte
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM