TOS Lifestyle

Hneď po prebudení to nie je: KEDY by ste si mali dať svoju prvú KÁVU?

Podľa odborníkov pitím kávy v ten správny čas je možné vyhnúť sa jej negatívnym účinkom a umocniť tie pozitívne.

Ilustračný obrázok k článku Hneď po prebudení to nie je: KEDY by ste si mali dať svoju prvú KÁVU?
Zdroj: Unsplash.com

O káve a jej pozitívnych, ale aj negatívnych účinkoch na zdravie človeka sa vedú siahodlhé diskusie a téme sa venujú aj rôzne vedecké štúdie.

Viaceré benefity

Z tých vyplýva, že polyfenoly obsiahnuté v káve sú spojencami v boji proti voľným radikálom, prispievajú k oddialeniu starnutia a chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Káva povzbudzuje, zlepšuje koncentráciu, zrýchľuje metabolizmus a dokáže znížiť aj riziko vzniku cukrovky. Toľko čo sa týka zoznamu pozitívnych účinkov jej pitia.

Kedy je ten správny čas?

Umocniť tieto pozitívne účinky a naopak potlačiť tie negatívne môžeme správnym načasovaním konzumácie kávy. Dietologička Mugdha Pradhanová v rozhovore pre magazín Vogue zdôraznila, že prvú kávu je najlepšie vypiť približne 90 minút po prebudení, čo umožňuje zosúladiť jej konzumáciu s prirodzeným rytmom kortizolu.

Zároveň neodporúča piť kávu nalačno, hrozia totiž tráviace problémy.

A kedy je naopak čas na poslednú kávu v rámci dňa? Odborníčka odporúča vyhýbať sa kofeínu po 16. hodine, aby nedošlo k narušeniu spánkového rytmu.

Koľko káv denne?

Ďalšou často kladenou otázkou je tá, koľko káv denne je bezpečné vypiť, aby sme teda využili čo najviac jej pozitívny vplyv a naopak nevydláždili cestu tým negatívnym účinkom.

Ako to platí prakticky pri všetkom, aj kávu treba konzumovať s mierou. Odporúčaná denná dávka kofeínu je asi 500 mg, čo predstavuje 3–4 šálky.

Príliš veľa kávy môže okrem iného spôsobiť dehydratáciu tela a problémy s krvným tlakom.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM