Správy Politika

Hirman rokoval v Užhorode o energetickej pomoci a obnove Ukrajiny: Pomôžu aj naše podniky?

Stretnutie sa uskutočnilo v rámci 5. zasadnutia Medzivládnej komisie pre hospodársku, priemyselnú a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Ukrajinou, informovalo v utorok ministerstvo hospodárstva.

Ilustračný obrázok k článku Hirman rokoval v Užhorode o energetickej pomoci a obnove Ukrajiny: Pomôžu aj naše podniky?
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Možnosti pomoci Slovenska pri udržaní prevádzky energetickej sústavy Ukrajiny, vzájomné strategické záujmy a spolupráca v jednotlivých oblastiach energetiky, boli témy, o ktorých v pondelok (7.11.) v Užhorode rokoval minister hospodárstva Karel Hirman s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny pre európsku integráciu Jaroslavom Demchenkovom.

Budeme pomáhať ďalej

Stretnutie sa uskutočnilo v rámci 5. zasadnutia Medzivládnej komisie pre hospodársku, priemyselnú a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Ukrajinou, informovalo v utorok ministerstvo hospodárstva.

Obaja politici sa zhodli na potrebe rekonštrukcie ukrajinského energetického sektora založeného na moderných technológiách.

„Môžem ubezpečiť Ukrajinu, že pomoc, ktorú vieme v rámci Slovenska poskytnúť, a ktorú občania Ukrajiny potrebujú, budeme poskytovať naďalej. Rovnako tak Ukrajina môže rátať s podporou v boji proti agresii Ruskej federácie, v boji o jej nezávislosť, s ochranou najmä žien a detí. Naďalej taktiež rátame s kooperáciou v oblasti obchodu a priemyslu a na obnove Ukrajiny ako takej,“ uviedol počas stretnutia Hirman.

Plán obnovy

Slovensko-ukrajinská komisia diskutovala o možnosti zapojenia slovenských podnikov do plánu obnovy Ukrajiny a ukrajinskej ekonomiky.

„Verím, že v rámci medzivládnej komisie dokážeme zasadiť základné piliere fungujúceho mechanizmu spolupráce, ktoré budú podporovať jej rozvoj aj v budúcnosti,“ uviedol Hirman.

Slovenské firmy sú podľa neho pripravené byť súčasťou plánu obnovy Ukrajiny napríklad v oblasti výstavby a obnovy budov, energetiky či životného prostredia.

Prepojenie podnikateľov

Podnikateľské fórum pripravila Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR a Obchodnou a priemyselnou komorou Ukrajiny.

Hlavným cieľom bola snaha prepojiť slovenských a ukrajinských podnikateľov s priestorom na vzájomnú výmenu obchodných kontaktov a priamych rokovaní zástupcov podnikov s predstaviteľmi ukrajinských štátnych orgánov.

Zúčastnil sa na ňom i štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť, ktorý s ukrajinskými partnermi diskutoval i o možnostiach prevoze ukrajinského obilia cez Slovensko.

Neprehliadnite aj:

ZVYŠUJEME OBCHODNÝ POTENCIÁL S UKRAJINOU Minister Karel Hirman sa zúčastnil piateho zasadnutia Medzivládnej komisie pre...

Posted by Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky on Tuesday, November 8, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM