Monika Hanigovská Magazín

Herci, umelci a osobnosti vyzývajú ľudí: Dajte sa očkovať! Verte FAKTOM a ODBORNÍKOM!

Známe osobnosti chcú zvýšiť krivku očkovanosti. A verejne sa takto prihovorili k Slovákom!

Ilustračný obrázok k článku Herci, umelci a osobnosti vyzývajú ľudí: Dajte sa očkovať! Verte FAKTOM a ODBORNÍKOM!
Zdroj: Facebook.com/Zora Czoborová

Vakcinačná kampaň na Slovensku nepriniesla mimoriadny úspech, no internetom najnovšie koluje výzva, ktorá si čoraz viac ukrojuje pozornosť.

Osobnosti, známe tváre a odborníci sa v tejto zložitej dobe spojili. Na sociálnych sieťach začali spoločne pridávať príspevky s hashtagom #spolupracapres­lovensko.

V príspevkoch vyjadrujú podporu očkovaniu a cez svoje prosby, príbehy a skúsenosti píšu o tom, prečo je potrebné sa nechať zaočkovať.

Myslite na rodinu

Moderátorka Lenka Raimanová Šóošová verejne priznala, ako jej koronavírus zobral otca. „Keď minulý rok začal písať príbeh s nadpisom korona, bála som sa. Najskôr menej, potom viac a nakoniec tak, že to zmenilo i mňa samú. Celá moja rodina sa bála očkovania. Dnes som vďačná, že je! Ale prišla som o časť svojho srdca. A veľmi mi chýba,“ takto opísala stratu blízkeho človeka na Instagrame.

Pridala sa aj fitneska Zora Czoborová, ktorá myslí na rodičov. „Odchádzam od nich so strachom a prosbami, aby si dávali na seba pozor, aby sa im nič nestalo, aby sme sa nedostali do situácie, že im opäť zlyhá zdravie, budeme potrebovať sanitku, hospitalizáciu, okamžitú operáciu pre záchranu života, lôžko na iske, napojenie na prístroje,“ opisuje svoje starosti na Facebooku.

A prosí, aby sme mysleli nielen na tých, ktorých ešte môžeme zachrániť. „Aj na tých, ktorí ich chcú zachrániť, ale aj im už dochádza dych.“

Pozrite sa na cenu

O slovo sa prihlásila aj speváčka Katka Koščová. „Nechcete podporiť zlé farma firmy? Tak sa pozrite, koľko stojí vakcína a koľko stojí hospitalizácia a liečba tých, ktorí neverili na covid a skončili v nemocnici,“ napísala vo svojom príspevku na Facebooku.

„Preverujme si, prosím poriadne zdroje informácií, verme vede a faktom, verme lekárom, ktorí už ozaj melú z posledného,“ odkázala a zároveň dodala, aby sme k sebe boli dobrí.

A k nej sa pridala aj Zuzana Smatanová. Tá podľa vlastných slov nemôže zabudnúť na slová unavenej lekárky. „Keď na výjazde berieme nezaočkovaných ľudí už v hroznom stave, ich príbuzní nás prosia, aby sme ich zachránili, a ja sa ich vtedy pýtam: pokúsime sa, ale čo pre to urobili oni, aby takto neskončili?” Speváčka ďakej na Facebooku pripomína, aby sme verili faktom, štatistikám a najmä odborníkom.

Nesledujte všetko

O slovo sa prihlásil aj Martin Poliačik. „Ani dnes si nemyslím, že povinné očkovanie je riešenie,“ píše vo svojom Facebookovom príspevku bývalý poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. No je tu „ale“.

„Sme na hranici kolapsu zdravotníctva, naši lekári nevládzu a prosia o pomoc. Očkovaním im ju môžeme dať. Viac očkovaných ľudí znamená menej hospitalizácií, menej ťažkých priebehov a menej mŕtvych. To ukazujú čísla z celého sveta,“ odkazuje váhajúcim ľudom Poliačik.

Zapojila sa aj známa greenfluencerka. „Prestala som na Instagrame sledovať profily, ktoré o covide a očkovaní šírili nepravdivé informácie. Urobila som to kvôli sebe. Nechcela som mať pochybnosti, ktoré vo mne vyvolávali nepodložené informácie,“ dodala Natália Pažická, pričom ďalšie príspevky neustále pribúdajú.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM