ELA Politika

Heger káže o tolerancii, ŠPINU má pod nosom: Buz*ranti a úchyláci! TU sú výroky jeho kolegov!

Členovia vládneho kabinetu na čele s premiérom Eduardom Hegerom odmietajú nenávisť a nenávistné správanie v spoločnosti. Pri niektorých politikoch ale znejú tieto slová ako výsmech.

Ilustračný obrázok k článku Heger káže o tolerancii, ŠPINU má pod nosom: Buz*ranti a úchyláci! TU sú výroky jeho kolegov!
Zdroj: TASR/Daniel Veselský , Dnes24.sk/Milan Hanzel , TASR/Jaroslav Novák

Slovenskom otriasla ďalšia tragédia. Jej hnacím motorom bola tentokrát nenávisť. Po streľbe v centre Bratislavy zahynuli dvaja muží a jedna zranená žena skončila v nemocnici Páchateľ z miesta činu ušiel, na druhý deň ráno ho polícia našla mŕtveho. Podľa medializovaných informácií mal strelec odpor k LGBTI a vraždil z nenávisti.

Dva nevinné životy

Nešťastie rozpútalo nebývalú verejnú diskusiu o tolerancii a znášanlivosti. Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzval verejnosť na zastavenie nenávisti. Apeluje na politikov i všetkých, ktorí sa verejne vyjadrujú, aj na sociálnych sieťach, aby vážili slová. Zdôraznil, že v stredu (12. 10.) vyhasli v Bratislave dva nevinné životy len preto, lebo boli súčasťou LGBTI komunity.

„V stredu bola v tomto prekročená istá čiara. Toto na Slovensko nepatrí, musíme sa z kratšej cesty vrátiť späť. Musíme to zastaviť v zárodku. A ten zárodok je každé naše slovo,“ zdôraznil premiér. „Je neakceptovateľné, aby niekomu niekto zobral život len preto, že je súčasťou LGBTI komunity. Hrubo odsudzujem takýto skutok, pretože Slovensko je demokratická krajina,“ dodal.

Prezidentka reaguje

K udalosti sa vyjadrila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Aj ona naznačila, že diel zodpovednosti môžu niesť aj politici, ktorí sa vyjadrujú netolerantne k LGBTI komunite.

„Tri roky hovorím, že aj slová sú zbraň. Že my politici sme zodpovední za každé jedno slovo, ktoré vyslovíme. Napriek tomu tu mnohí bezohľadne zapĺňajú priestor nenávisťou. Hnevá ma, že ani niektorí prokurátori a sudcovia verbálnym trestným činom neprikladajú dôležitosť a nepovažujú ich za nebezpečné,“ upozornila. Verejne činné osoby vyzvala, aby svojimi výrokmi nepodnecovali neznášanlivosť, justičné orgány, aby začali konať.

Uprac si u seba, pokrytec!

Na tlačovku Eduarda Hegera zareagoval aj Rado Baťo, ktorý je dnes aj hovorca Dobrej voľby a Umiernených. Baťo sa preslávil slovnou prestrelkou s Igorom Matovičom, keď sa pustil do jeho manželky kvôli neregistrovanej vakcíne Sputnik V.

Novinári sa na tlačovke Hegera priamo pýtali aj na samotného Matoviča a jeho agresívny štýl komunikácie. „Uprac si najskôr u seba doma, pokrytec,“ napísal Baťo v statuse.

„Dovolím si Hegerovi pripomenúť, že do celoslovenskej politiky priniesla otvorenú nenávisť k sexuálnym menšinám jeho vlastná politická strana,“ napísal Baťo v statuse.

„V parlamentných voľbách 2012 sa do národnej rady vďaka Igorovi Matovičovi dostala nová generácia politikov: náboženských fanatikov, ktorí začali špiniť verejný priestor mizogýniou a nenávisťou k sexuálnym menšinám,“ pokračoval Baťo.

Úchyláci a zvrátení ľudia…

Hoci predseda vlády apeluje na verejnosť a reční o tom, že netreba rozsievať nenávisť, pripomeňme, aký slovník šíria (aj) jeho vlastní kolegovia v poslaneckých laviciach. Pritom len pred týždňom parlament rokoval o zákaze dúhových vlajok z dielne Tarabu a Gyimesiho. Mimochodom, György Gyimesi, ktorý je priamo v strane Hegera (OĽaNO), spolu s Tomášom Tarabom (nez.) podali návrh na novelizáciu zákona o štátnych symboloch.

Podľa ich návrhu by sa verejné budovy akou je napríklad parlament, ministerstvá, Prezidentský palác, budovy prokuratúr, súdov, škôl či múzeí, nesmeli umiestňovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

Pripomeňme si teda výroky slovenských politických špičiek, ktorí dnes vyzývajú k tolerancii a odsudzujú brutálny čin, ako sa v minulosti vyjadrili na adresu LGBTI komunity:

  • Igor Matovič (OĽANO): „Pellegriniho kamarát – buzerant posratý – má zlaté tehly…”
  • Igor Matovič: „Keď nie som LGBTI orientovaný, tak som absolútny nepriateľ.“
  • Igor Matovič: „Oveľa lepšie bude dieťaťu, ak bude v detskom domove, ako sa má pozerať na prerobenú mamu a otca. Bude úplne mešuge.“
  • Robert Fico (Smer-SD): “Ja si neželám, aby tu chodili ľudia, ktorí budú tvrdiť, že sú ženy a budú mať medzi nohami 20 cm pinďúra.”
  • Štefan Kuffa (ŽIVOT – národná strana): „Nechať chorých ľudí behať po uliciach a nechať ich bez pomoci je veľmi vážna chyba. …máme psychiatrov, liečebne.“
  • Štefan Kuffa: „Lepšie by ti bolo, keby ti zavesili mlynský kameň na krk a hodili ťa do vody.“
  • Boris Kollár (Sme rodina): „Rodina je otec, mama a deti. Maximálne mama, mama, mama, mama, mama, mama, mama a moje deti! Dvaja teploši a dieťa? Zvrátené!“
  • Boris Kollár: „„Je to zvrátené. Nesúhlasím s tým, a nemienim to v uliciach rešpektovať, ani nič podobné. Dúhový pochod! Tolerancia k tomuto? Nikdy! Oni patria do ústavu, a nie na ulicu! Vždy to boli úchyláci a nemali tú diagnózu nikdy vylúčiť. Teraz sa máme na nich pozerať ako na zdravých jedincov kvôli tolerancii? Nikdy nebudem k tomuto tolerantný.“
  • Boris Kollár: „Áno toto sú naše korene a nie GENDER LGBT, nie multikulti a debilné nezmyselnosti prezliekanie chlapcov za dievčatá na školách a ustupovanie z tradícií.“
  • Branislav Škripek (KÚ): „Požiadavky LGBTI a homosexuálnych skupín považujem za absolútne nadpráva.“
  • Milan Krajniak (Sme rodina): „Zatiaľ čo financujeme rodovú rovnosť, ale aj projekty LGBT či zelené témy, zabúdame na budúcnosť štátu.“
  • Milan Krajniak k článku o transgenderovej kanadskej učiteľke: „Podľa progresívcov by sme mali teraz mlčať a tváriť sa, že nič sa nedeje. Ale ako konzervatívny politik nielen chcem, ale je aj mojou povinnosťou povedať, že toto nie je správne. Slovensko musíme pred touto "módou“ ochrániť.“
  • Milan Kuriak (OĽANO) chce úplný zákaz dúhových vlajok: „Komunita LGBTQIA+… zneužila symbol dúhy na propagáciu a symboliku normálnosti a prekrúcanie skutočných hodnôt. Bol to zámer znevážiť, ponížiť, zosmiešniť biblický symbol?“
  • Jaroslav Naď (OĽANO): „Som za registrované partnerstvá, ale nie pre homosexuálov.”
  • Katarína Hatráková (KÚ): "S návrhom zákona proti agresívnej LGBI propagande návrhom sa eticky a morálne „môže len stotožniť. Zákon mi je obsahovo a ideovo blízky.“
  • György Gyimesi:„Ústava chráni manželstvo ako zväzok muža a ženy pričom LGBTI skupina to popiera, a preto by dúhové vlajky nemali byť na štátnych budovách.“
  • Anna Záborská (KÚ): „Musíme sa postaviť nepriateľom, ktorí ohrozujú samotnú podstatu toho, čo znamená byť človekom.“

Slová nenávisti

Kotlebovci a odídenci od nich si popri boji za obmedzovanie interrupcií osvojili aj boj proti gejom, lesbám a transrodovým ľuďom. O tejto téme navyše v parlamente diskutujú vulgárne a znevažujúco.

Poslanec Republiky Miroslav Suja počas parlamentného vystúpenia porovnával gejov s pedofilmi a zoofilmi, poslanec Tomáš Taraba zo strany Život hovorí o homosexuálnych zvrátenostiach.

Poslanci za ĽSNS majú jednu z najnenávistnej­ších rétorík. Marian Kotleba dlhodobo o gejoch hovorí ako o „úchylákoch, buzerantoch a buznách“, ktorí degenerujú a likvidujú slovenskú spoločnosť.

Jeho stranícky kolega poslanec Rastislav Schlosár označuje gejov a lesby za sexuálnych deviantov a chorých ľudí. Podľa neho predstavujú nenormálny, neprirodzený a zvrhlý obraz o živote. Dokonca tvrdí aj to, že tri štvrtiny gejov majú pohlavnú chorobu a každý štvrtý gej mal viac ako tisíc sexuálnych partnerov.

Súvisiace články

Sviečky na Zámockej ulici
5
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM