han Zo Slovenska

Harabin vyvolal na súde ROZRUCH: Vy ste nepríčetný človek, hovoril justičnému strážcovi

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR sa v utorok zaoberal odvolaním v prípade šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa. Na pojednávanie prišiel aj bývalý sudca Štefan Harabin.

Ilustračný obrázok k článku Harabin vyvolal na súde ROZRUCH: Vy ste nepríčetný človek, hovoril justičnému strážcovi
3
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Obžalovaný, jeho obhajca Ľubomír Hlbočan a bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin prišli do budovy súdu bez rúšok. Práve Harabin mal konflikt s príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Video zverejnil portál topky.sk.

Čo sa stalo?

Všetko to začalo tým, že príslušník justičnej stráže vyzval bývalého sudcu, aby si nasadil rúško. To však Štefan Harabin razantne odmietol.

„Mňa váš pokyn nezaujíma, tu v budove súdu platí zákon. Páchate trestnú činnosť,“ zvyšoval Harabin hlas na príslušníka ZVJS. Ten však trval na nariadení, čo ešte viac Harabina rozčúlilo.

„Vy tu budete hovoriť o pokynoch vášho náčelníka? Náčelník je zákon? Pustite ma do budovy,“ domáhal sa bývalý sudca.

Krik na súde

„Čo si to dovoľujete? Vy páchate trestnú činnosť a vy mi hovoríte, že nemám na vás kričať. Ja nemám právnu povinnosť nosiť rúško,“ kričal Harabin a pokračoval: „Zvlečte uniformu! Veď vy ste nepríčetný človek!“ Harabin reagoval na príslušníka ZVJS preto, že si nevšimol pani, ktorá nemala nasadené rúško. Dôvodom bolo, že pila kávu.

Napokon sa Harabin cez stráž pretlačil, ale do pojednávacej miestnosti sa nedostal. Tam predseda senátu NS SR vpustil napokon len prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáša Honza a advokáta Hlbočana, ktorý si rúško napokon nasadil.

Padol verdikt

Šéfredaktora časopisu Zem a Vek obžalovaného z trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z konca roku 2019, uznali za vinného. Súd mu určil zaplatiť peňažný trest vo výške štyritisíc eur.

Pokiaľ by Rostas peňažný trest nezaplatil, išiel by do väzenia na tri mesiace. Obžalovaný si rozsudok nevypočul, keďže ho nevpustili do súdnej siene z dôvodu, že odmietol mať rúško.

Jeho obhajca Ľubomír Hlbočan po opustení súdnej siene uviedol, že voči verdiktu podajú dovolanie. Jeho klient peňažný trest nezaplatí a pôjde radšej na výkon trestu. Nepovažuje jeho konanie za trestné a Rostas je podľa Hlbočana politickým väzňom.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Harabin kričal na súde
3
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM