han Politika

Hajloval Kotleba v parlamente? Jeho gestá už rieši prokuratúra, ĽSNS to ODMIETA

Poslanec a líder ĽSNS Marian Kotleba počas rokovaní parlamentu o obrannej zmluve s USA až dvakrát spravil gesto, ktoré pripomína hajlovanie.

Ilustračný obrázok k článku Hajloval Kotleba v parlamente? Jeho gestá už rieši prokuratúra, ĽSNS to ODMIETA
Zdroj: reprofoto TV Markíza , TASR/Jakub Kotian

Téme sa intenzívne venuje TV Markíza, ktorá priniesla aj dve videá s gestami Mariana Kotlebu.

V parlamente panovala búrlivá atmosféra. Pískalo sa, hrala hudba a prišlo aj ku strkanici. Okrem Markízy si gesto Kotlebu všimli aj niektorí poslanci. To, či išlo o hajlovanie, posúdi prokuratúra.

Všimli si to

Video s Kotlebovým gestom najprv zavesil na Facebook poslanec Ján Benčík ešte v utorok. Tento záber však nebol príliš ideálny, ale pre portál tvnoviny.sk sa takto vyjadril: „V rámci toho čo sa tam dialo, sme to vnímali ako hajlovanie.“

Keď však prišla samotná televízia s dvomi zábermi na Kotlebu ako gesto podobné hajlovaniu predviedol, dostala sa k slovu aj Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Podľa nich išlo o bežnú gestikuláciu a Kotleba údajne píšťalkou napodobňoval futbalového rozhodcu.

„Keďže som na rokovaní bol celý čas prítomný, viem, že Marian Kotleba viackrát v pléne zámerne narúšal rokovanie parlamentu rôznymi spôsobmi, určite tam však nehajloval. Gestikulácia rukami patrí k prejavu človeka, ale hľadať v nej niečo čo tam nie je, je len odrazom úrovne daného človeka. Takéto tvrdenia, resp. fabulácie úplne odmietam,“ uviedol poslanec a hovorca ĽSNS Martin Beluský.

Slová odborníka

„Pri hajlovaní sa zdvíha pravá ruka, Kotleba dvíha ľavú ruku. Pri hajlovaní sa opakovane zdvíha ruka do úrovne očí, alebo je dvihnutá dlhší čas (on tak robí len raz a krátko). Pozdrav je sprevádzaný slovami Sieg Heil. Ani jedna z týchto podmienok nie je splnená,“ povedal pre TV Markíza expert na extrémizmus Daniel Milo. Tu sa však natíska otázka, či si tohto nebol Kotleba vedomý a schválne zdvíhal inú ruku.

„Je to možné, ale to naozaj neviem posúdiť, či tým chcel niečo naznačiť. Ja som sa na to pozeral z právneho pohľadu a tam nevidím naplnenie znakov tohto trestného činu,“ dodal Milo.

Hrozí mu väzenie?

Podľa informácií TV Markíza sa Marianom Kotlebom bude zaoberať aj Úrad špeciálnej prokuratúry. „Úrad špeciálnej prokuratúry nechá predmetnú skutočnosť preskúmať,“ potvrdila im hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Treba pripomenúť, že tieto gestá prišli akurát v dobe, kedy sa očakáva rozsudok Najvyššieho súdu, ktorý môže Kotlebu poslať do väzenia na štyri roky a štyri mesiace.

Ako doplnila TV Markíza, líder ĽSNS bol za trestný čin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd neprávoplatne odsúdený už Špecializovaným trestným súdom v októbri 2020.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM