Zo Slovenska

Gastrolístky a príspevky na stravovanie sa zrovnoprávnia, ZMENU pocítia aj živnostníci

Do sumy 2,81 eura, teda do 55 % aktuálnej základnej sumy stravného, bude po novom nezdanený gastrolístok aj finančný príspevok.

Ilustračný obrázok k článku Gastrolístky a príspevky na stravovanie sa zrovnoprávnia, ZMENU pocítia aj živnostníci
Zdroj: Dnes24/Milan Hanzel

Gastrolístky aj finančné príspevky na stravovanie sa zrovnoprávnia. Do výšky 55 % sumy stravného obe formy príspevku nebudú zdanené. Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorú v utorok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR hlasmi 95 zo 131 prítomných poslancov.

Zrovnoprávnenie

Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh šéfa parlamentného finančného výboru Mariána Viskupiča (SaS), ktorý zásadne zmenil pôvodný návrh zákona. Novela Zákonníka práce totiž v pôvodnom znení mala ambíciu, aby gastrolístok aj finančný príspevok neboli zdanené do výšky sumy stravného. To však podľa Viskupiča rozporovalo ministerstvo financií a žiadalo, aby sa novela zákona upravila tak, aby nemala dosah na verejné financie.

Do sumy 2,81 eura, teda do 55 % aktuálnej základnej sumy stravného, tak bude po novom nezdanený gastrolístok aj finančný príspevok. Príspevok zamestnávateľa zo sociálneho fondu aj nad túto sumu zostáva naďalej nezdanený.

Gastrolístok bol pritom doposiaľ nezdanený celý.

Pri finančnom príspevku, ktorý aj predtým bol nezdanený do 55 %, sa nič nemení. „V takomto nastavení to nemôže mať žiadny negatívny vplyv na verejné financie,“ priblížil Viskupič.

Pôvodný návrh počítal aj s tým, že by zamestnávatelia mohli poskytovať stravovacie poukážky a finančný príspevok dodatočne, teda by sa nevyplácali dopredu. S tým však podľa Viskupiča nesúhlasil rezort práce, preto to bolo zo zákona vypustené.

Živnostník si po novom nebude môcť dať do nákladov na stravu 5,10 eura, ale len 2,81 eura.

Gastrolístok alebo príspevok

Od 1. marca tohto roka si u zamestnávateľa, ktorý dovtedy zabezpečoval stravovanie formou tzv. gastrolístkov, zamestnanci môžu vybrať medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie.

Ak zamestnávateľ prispieva v týchto prípadoch na stravovanie v rozsahu upravenom v Zákonníku práce, z hľadiska daní a odvodov podľa predkladateľov neexistuje rozdiel medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM