Kultúra

FOTO: Ľudia sa na Pražskom hrade rozlúčili s filmovým režisérom Jakubiskom

V Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade sa uskutočnila posledná rozlúčka so slovenským filmovým režisérom, scenáristom a výtvarníkom Jurajom Jakubiskom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ľudia sa na Pražskom hrade rozlúčili s filmovým režisérom Jakubiskom
7
Galéria
Zdroj: TASR

Rozlúčiť sa s ním prišli mnohí kolegovia z umeleckého života či politici, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Prví smútoční hostia sa pred Katedrálou svätého Víta začali schádzať po dvanástej hodine.

Režisérovu rakvu zdobí okrem kvetov aj jeho typický čierny klobúk. Vedľa nej je umiestnená jeho veľká čiernobiela fotografia.

Omšu celebroval bývalý pražský arcibiskup Dominik Duka, čítanie z knihy Jób predniesla rozhlasová a televízna moderátorka a speváčka Martina Kociánová.

Hlavnú smútočnú reč bude mať rodinný priateľ Jakubiskovcov a bývalý český prezident Václav Klaus. Život zosnulého režiséra visel podľa Klausa niekoľkokrát na vlásku. „Vnímali sme jeho zdravotné neduhy, ale nahovárali sme si, že Juraj je nesmrteľný rovnako ako jeho filmy,“ povedal bývalý český prezident.

„Celý svoj život sa pohyboval medzi Slovenskom a Prahou. Ale zostával autentickým Slovákom so všetkým, čo k tomu patrí. Slovensko nám aj svojimi filmami nezameniteľne približoval,“ ocenil dielo umelca Klaus. Smútočný obrad bol len pre pozvaných hostí, verejnosť sa do chrámu nedostala.

Počas poslednej rozlúčky zaspievala Katarína Knechtová pieseň Muoj Bože, ktorá vznikla v súvislosti s jeho filmom Bathory a zaznela aj pieseň Miroslava Žbirku Slovensko.

Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov v Prahe krátko pred polnocou v noci z piatka 24. februára na sobotu. Preslávil sa filmami ako Tisícročná včela, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, ale napríklad aj historickým veľkofilmom Bathory či rozprávkou Perinbaba.

Pohreb Juraja Jakubiska
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM