Aktualizované Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Fico ako jediný Slovák na ČIERNOM ZOZNAME: Ukrajinci ho obviňujú z ruskej propagandy

Ukrajinská inštitúcia zverejnila zoznam ľudí, ktorí prispievajú k ruskej propagande. Ocitol sa na ňom aj náš expremiér.

Ilustračný obrázok k článku Fico ako jediný Slovák na ČIERNOM ZOZNAME: Ukrajinci ho obviňujú z ruskej propagandy
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Orgán ukrajinskej národnej bezpečnosti zverejnil 75 mien, ktoré po novom patria na akýsi čierny zoznam. Má ísť o ľudí, ktorí podporujú ruskú propagandu. Medzi týmito ľuďmi sa ocitol aj expremiér a šéf Smeru SD Robert Fico. Informuje o tom portál Euractiv.

Dôvody

V zozname majú zastúpenie rôzne profesie. Ide o politikov, vedcov, novinárov či vojenských hodnostárov. Tí podľa Centra boja proti dezinformáciám, ktoré je pracovným orgánom Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, „propagujú naratívy v súlade s ruskou propagandou“.

Inštitúcia Fica obviňuje z tvrdení, že Ukrajina na rozdiel od Ruska neplní podmienky Minských dohôd, že sa nedá preukázať ruská zodpovednosť za konflikt na Ukrajine a že západ by mal zrušiť sankcie voči Moskve.

Prečítajte si tiež

Jediný zástupca zo Slovenska

Podľa Euractivu sú na ukrajinskom zozname len dvaja ľudia z Vyšehradského regiónu. Sú nimi poľský historik a politológ Tomasz Jankowsky a spomínaný Robert Fico. Ten je tak zároveň jedinou slovenskou osobnosťou na čiernom zozname.

Okrem Fica inštitút na zoznam zaradil napríklad niekoľkých europoslancov, väčšinou z Francúzka. Je na ňom aj americký republikánsky senátor Rand Paul, bývalý brazílsky prezident Lula de Silva či známa francúzska politička Marine Le Pen.

Fico reaguje

Bývalého slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) označil podľa jeho vlastných slov ukrajinský vládny úrad pre boj proti dezinformáciám za šíriteľa dezinformácií o vojne na Ukrajine, lebo má na ňu iný názor než ukrajinská alebo aj slovenská vláda. Napísal to v utorok na sociálnej sieti.

„Presnejšie povedané, každý, kto má iný názor ako ukrajinský prezident (Volodymyr Zelenskyj), je zločinec. Taká je liberálna demokracia, aj na Slovensku. Keď máte iný názor, najskôr sa vás snažia mediálne umlčať a kompromitovať, keď to nefunguje, tak vás zatvoria,“ napísal Fico.

Ako pokračoval, na Ukrajine v skutočnosti prebieha vojna medzi Spojenými štátmi a Ruskom, pričom Ukrajina je „pod absolútnou kontrolou USA“.

„Nie som ani na strane USA, ani Ukrajiny či Ruska, som na strane Slovenska, zdravého rozumu a pravdy,“ dodal Fico.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM