Monika Földešiová Rôzne

Fajčenie je choroba, ktorú už možno aj liečiť

Na Slovensku je od nikotínu závislých okolo 900 000 ľudí. Fajčí takmer polovica dospelých obyvateľov, pričom fajčenie má v našej krajine vzostupnú krivku. Spolu s ním stúpa aj počet obetí tejto závislosti. Fajčenie je choroba, ktorá sa dnes už dá lie

Oplatí a dá sa prestať Fajčenie spôsobuje viac ako 50 ochorení, z ktorých je 20 smrteľných. Na ochorenie súvisiace s fajčením podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO zomrie každých 8 sekúnd jeden človek. Predpokladá sa, že ochorenie súvisiace s používaním tabaku tak zabije približne pol miliardy v súčasnosti žijúcich ľudí na celom svete. Jeden z dvoch ľudí, ktorí v súčasnosti fajčia, zomrie práve na následky tejto nebezpečnej závislosti. K polovici úmrtí u dlhoročných fajčiarov pritom dôjde v strednom veku. Postihnúť ich môže napríklad náhla cievna mozgová príhoda. Fajčenie je totiž hlavnou príčinou tejto druhej najvýznamnejšej príčiny smrti na celom svete. Tou hlavnou príčinou smrti býva ischemická choroba srdca, ktorú má tiež na svedomí fajčenie. Nikotínová závislosť však spôsobuje aj okolo 90 % úmrtí následkom rakoviny pľúc u mužov a asi 80 % úmrtí u žien. Pripájajú sa ďalšie ťažké a bolestivé choroby, na konci ktorých stojí smrť, ktorá odlúči človeka od jeho blízkych, rodiny a priateľov, od všetkého, kvôli čomu sa oplatí žiť. Prestať s fajčením a začať znova zdravo žiť zároveň znamená, že si predĺžite a skvalitníte svoj vlastný život.

Povzbudenie a podpora Máloktorí z tých, ktorí sa chcú vzdať cigariet, vystačia s pevnou vôľou. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že iba 5 % z tých, ktorí sa pokúsia skoncovať s fajčením bez pomoci, zostanú abstinovať aj po 1 roku. To znamená že len 5 osôb zo 100 je úspešných v odvykaní od fajčenia na základe vlastnej vôle. Poniektorí to skúšajú aj viackrát, či už rovnakými formami, alebo sa snažia nájsť iné spôsoby. Tých treba podporiť a pomôcť im nájsť cestu. Fajčiarov, ktorí by radi s touto závislosťou skoncovali, možno rozdeliť na tri skupiny. K najslabšiemu článku patrí tá skupina, ktorej členovia nemajú ujasnenú motiváciu, pre ktorú chcú prestať. Pre druhú skupinu je motiváciou rodina, priatelia či vlastný imidž. Treťou skupinou sú ľudia, ktorým záleží na svojom zdravotnom stave. Pokiaľ im na tom záleží nielen kvôli sebe, ale aj kvôli svojej rodine a priateľom, je šanca na víťazstvo o to väčšia. V týchto ľuďoch, ich radách a porozumení, totiž nachádzajú nevyhnutné povzbudenie a podporu

Nie zlozvyk, ale závislosť Fajčenie nie je zlozvyk ako neumytie si rúk pred jedlom, či nečistenie si zubov. Je to ochorenie-závislosť, ktoré má v medzinárodnej klasifikácii označenie F 17. Fajčenie je možné liečiť s pomocou lekára a všetkým dostupnej, účinnej odvykacej liečby. Dnes už možno siahnuť nielen po voľnopredajných nikotínových náhradách, ale aj po skutočnej liečbe, ktorú predstavuje aj nová beznikotínová tabletka. Na rozdiel od náhrad má niekoľkonásobne vyššiu účinnosť pri odvykaní od fajčenia. Lekári dosiaľ mohli fajčiacich pacientov len upozorňovať, varovať či prikazovať im, aby nefajčili, no nemohli priamo liečiť jednu zo základných príčin takých ochorení ako sú rakovina, ischemická choroba srdca, chronická obštrukčná choroba pľúc a ďalších. Nový liek im už takúto liečbu umožňuje. Žiadna tabletka však neúčinkuje bez spolupráce pacienta, čo v tomto prípade znamená z jeho strany potrebu silnej motivácie, pevnej vôle a schopnosti odolať pokušeniu. S podporou rodiny a priateľov je to najistejšia cesta ako sa zbaviť nikotínovej závislosti.

Ako prebieha odvykanie za pomoci novej prelomovej tabletky Je známe, že nikotín, ktorý fajčiar dostáva do organizmu, ovplyvňuje náladu človeka, jeho správanie sa a myslenie. Spôsobuje totiž zvýšené uvoľňovanie troch dôležitých neuroprenášačov: noradrenalínu, serotonínu a dopamínu. Sú to látky zrýchľujúce myslenie, zlepšujúce náladu a zvyšujúce aktivitu. Problém je v tom, že mozog si navykne na nikotín s jeho aktiváciou spomínaných neuroprenášačov (najmä dopamínu) a žiada si ďalšie dávky. Keď však fajčiar užije novú, už aj na Slovensku dostupnú tabletku, nastáva v mozgu zastavenie potreby a naliehavosti fajčiť. Celý proces prebieha tak, že sa spomínaný liek naviaže na nikotínové receptory, zablokuje ich a zľahka spustí uvoľnenie dopamínu. Tento postup spôsobí, že sa neobjavia abstinenčné príznaky, medzi ktoré patrí predovšetkým nervozita, depresia a podráždenosť. Ak si náhodou popri liečbe fajčiar zapáli cigaretu, nikotín sa už nemá kde naviazať, lebo nikotínový receptor je obsadený liekom. Fajčiar nepocíti tradičný zážitok z fajčenia cigarety a stráca záujem o cigaretu. Zníži sa jeho túžba po dávke nikotínu. Liek mu tak umožní preklenúť obdobie smerujúce k nezávislému fungovaniu bez cigariet a nikotínu. Tento liek od spoločnosti Pfizer môže fajčiarovi, ktorý je motivovaný a odhodlaný skoncovať s fajčením, predpísať ktorýkoľvek lekár.

Využite svoju šancu Ak chcete prinavrátiť svojmu organizmu zdravie, využite túto jedinečnú šancu. Zrátajte si koľko peňazí prefajčíte za rok a koľko vás bude stáť účinná liečba prostredníctvom vareniklínu. Jednoznačne budete v pluse. Ostatne, má význam to počítať? Cena zdravia sa aj tak finančne nedá vyčísliť. Jeho hodnotu si často neuvedomujete, no keď prídu tie najobávanejšie choroby, dali by ste zaň čokoľvek. Preto pamätajte, že čo dnes investujete do svojho zdravia, to sa vám v budúcnosti mnohonásobne vráti. Získajte túto výhodu skôr než bude neskoro.

Viac info aj na: www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM