Aktualizované Krimi

Exšéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému zrušili obvinenia z korupcie, má ísť na slobodu

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský už nečelí obvineniam z prijímania úplatku a podplácania.

Ilustračný obrázok k článku Exšéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému zrušili obvinenia z korupcie, má ísť na slobodu
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Generálna prokuratúra SR ich zrušila. V krátkej dobe má byť prepustený na slobodu. Pre TASR to potvrdil Pčolinského obhajca Ondrej Urban, upozornili na to Aktuality.sk.

Vladimír Pčolinský bol vo väzbe od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby obvinili z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur.

Je to prekvapujúce

Zrušenie obvinení Vladimírovi Pčolinskému námestníkom generálneho prokurátora je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej prekvapujúce. „O to viac, že len minulý týždeň senát Najvyššieho súdu SR, a predtým ďalšie dva jeho senáty, nevideli dôvody na zrušenie väzby, a teda potvrdili dôvodnosť trestného stíhania,“ uviedla hlava štátu vo svojom vyhlásení.

Prezidentka teraz očakáva, že v rámci zákonných možností prokuratúra objasní skutočnosti, na základe ktorých k zrušeniu obvinenia došlo. „A odpovie na otázky, ktoré to vyvolalo,“ podotkla Čaputová.

Heger to nekomentuje

Premiér Eduard Heger (OĽANO) rešpektuje, že Pčolinskému zrušili obvinenia a mieri na slobodu. Bližšie komentovať to však odmietol.

„Nekomentujem činnosť orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Jedna vec je politický život a druhá život OČTK. Musí to byť oddelené,“ vyhlásil predseda vlády.

Poznamenal však, že vždy bude stáť na strane spravodlivosti. To, či má byť Pčolinský takzvane rehabilitovaný, keďže sa po obvinení vzdal funkcie šéfa SIS, je podľa Hegera otázka na koaličné hnutie Sme rodina. Ako však tvrdí, nechce predbiehať žiadne okolnosti.

Čo je aktuálne v domácej politike?

Aj procesné chyby

V prípade exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského a podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie.

Tvrdí to námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera, ktorý im po preskúmaní stíhania zrušil obvinenia. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

„Neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie oboch obvinených pre skutky, pre ktoré im bolo vznesené obvinenie, a to pre závažné procesné pochybenia a absenciu dôkazov, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali,“ informovala hovorkyňa o záveroch námestníka Kanderu zastupujúceho generálneho prokurátora SR, ktorý z dôvodu zachovania nestrannosti vo veci nekoná.

Zrušenie obvinenia aj pre Kollára

Vladimírovi Pčolinskému námestník generálneho prokurátora zrušil obvinenia zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, prijímania úplatku, ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a podplácania. Zoroslav Kollár zároveň už viac nečelí obvineniu z podplácania.

„Anonymizované uznesenie námestníka generálneho prokurátora Slovenskej republiky, z ktorého vyplývajú podrobné dôvody rozhodnutia, bude uverejnené na webovom sídle Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky,“ dodala hovorkyňa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM