Zo zahraničia

Európska krajina sa pripravuje na BLACKOUT: V hre je aj OBMEDZENIE elektromobilov

Vodiči v jednej z európskych krajín si počas zimy do svojich nových elektromobilov možno nesadnú. Vláda pripravuje balík opatrení, ktorými sa chce vyhnúť plošnému výpadku elektriny.

Ilustračný obrázok k článku Európska krajina sa pripravuje na BLACKOUT: V hre je aj OBMEDZENIE elektromobilov
Zdroj: Unsplash.com

Elektromobily sa stali často diskutovanou témou. Európska únia nimi postupne plánuje nahradiť autá so spaľovacím pohonom, pridávajú sa aj viaceré svetové automobilky. V súčasnej energetickej kríze však vozidlá závislé na elektrickej energii môžu nepríjemne naraziť.

Prvou lastovičkou je Švajčiarsko. Krajina podľa Daily Mail plánuje obmedzenie využívania elektromobilov. Ide o jedno z množstva núdzových opatrení, ktoré navrhla tamojšia vláda. Švajčiarsko tak chce predísť možným výpadkom elektrickej energie.

Obavy z blackoutu

Krajina aktuálne získava až 60 % elektriny prostredníctvom vodných elektrární. Približne tretina pochádza z jadra a zvyšok tvorí zmes fosílnych, solárnych a veterných elektrární. Počas roka síce Švajčiari celkovo vyrobia dostatok energie, no výroba je nestála. Výkon vodných elektrární, ktorých majú najviac, sa počas zimy znižuje. Počas teplých a vlhkých mesiacov Švajčiari množstvo elektriny vyvážajú, no v chladnom období musia elektrickú energiu dovážať. Pomáhajú im hlavne Nemci a Francúzi, ktorí však aktuálne majú svojich problémov v energetike viac než dosť.

Švajčiarsko sa tak obáva možného blackoutu.

Plán Švajčiarska na zabránenie energetickej pohromy je rozdelený do dvoch úrovní. Núdzový plán počíta s troma stupňami obmedzení a krízový plán so štyrmi. Prijatie konkrétneho stupňa bude záležať na množstve dostupnej energie.

Podľa portálu Electrive však Švajčiarsko nepočíta s úplným zákazom elektromobilov, ale „iba“ obmedzením ich využívania na absolútne nevyhnutné cesty. Medzi tie sa radí napríklad návšteva lekára, súdnych pojednávaní alebo na výkon povolania. K takémuto obmedzeniu by došlo v prípade prijatia najvyššej úrovne núdzovej situácie.

Prečítajte si tiež

Obmedzenie kúrenia aj elektromobilov

V najnižšom stupni ľudí vyzvú, aby v domácnostiach prali maximálne pri teplote 40 °C. Kúrenie vo verejných budovách bude obmedzené na 20 °C (okrem nemocníc a domovov dôchodcov).

V druhej úrovni sa zníži teplota vo verejných budovách na 19 stupňov Celzia. Zároveň budú musieť streamovacie služby znížiť rozlíšenie videí z HD na štandardné.

Najvyššia (tretia) úroveň núdzových opatrení prinesie už spomínané obmedzenie elektromobilov a obchody budú vyzvané, aby skrátili otváraciu dobu o dve hodiny.

Keď pôjde do tuhého

Ešte vyšším „levelom“ by mal byť krízový plán. Jeho najnižší stupeň zakáže domáce klimatizácie, elektrické fúkače lístia a teplú vodu vo verejných kúpeľoch. O stupienok vyššie to bude zákaz vonkajšieho vianočného osvetlenia, zastavenie eskalátorov a vypnutie výrobníkov ľadu.

Tretia úroveň by mala zatvoriť bazény, vypne osvetlenie štadiónov a nočných klubov a v neposlednom rade príde aj k zákazu ťažby kryptomien.

„V rámci najextrémnejších opatrení budú musieť zatvoriť všetky voľnočasové podniky a budú zakázané všetky športové zápasy, koncerty, divadlo a opera,“ píše Daily Mail.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM