Rastislav Búgel Zo Slovenska

Európou sa šíri HRÔZOSTRAŠNÝ pavúk! Jeho uhryznutie BOLÍ, videli ho aj na Slovensku

V Európe sa udomácnil pomerne veľký druh pavúka. Zaplavil Nemecko a videli ho už aj v okolitých krajinách a aj na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Európou sa šíri HRÔZOSTRAŠNÝ pavúk! Jeho uhryznutie BOLÍ, videli ho aj na Slovensku
Zdroj: X.com/Christian

Len nedávno sme vás informovali, že sa v Európe začalo dariť veľkému druhu pavúka lovčíkovi mokraďovému. Ak nemáte radi pavúky, aktuálna správa vás nepoteší.

Šíri sa ďalší druh

Denník Spiegel totiž informoval, že ďalší pomerne veľký pavúk, Nosferatu (Zoropsis spinimana), so strašidelným výzorom, sa dnes vyskytuje už v celom Nemecku. Navyše, nevyzerá len strašidelne, no zároveň ide o jedného z mála pavúkov žijúcich v Európe, ktorý dokonca dokáže prehryznúť ľudskú pokožku.

Ide o druh, ktorý sa prirodzene ešte donedávna vyskytoval len v Stredomorí. V dôsledku klimatických zmien a turizmu sa však podľa iMeteo.sk udomácnil aj v Poľsku či Česku. U našich západných susedov podľa TN.cz evidujú od roku 2019 osem nálezov, pričom ten posledný bol v tomto roku.

„Pavúk Nosferatu vďačí za svoj názov charakteristickým vzorom na tele, ktoré pripomínajú postavu rovnomenného upíra z nemého filmu z roku 1922. Zoropsis spinimana bol prvýkrát spozorovaný v Nemecku v roku 2005,“ vysvetľuje server.

Telo tohto druhu meria približne dva centimetre a rozpätie nôh môže mať až šesťcentimetrové. V okolí sa mu začalo dariť vďaka otepľovaniu. Keďže má rád teplo, počas chladných mesiacov ho môžete nájsť napríklad v garážach bytov a domov.

Videli ho aj na Slovensku

Netká pavučiny, no na svoju korisť nehybne čaká a vo vhodnom momente zaútočí, pričom sa živí muchami, molami a inými pavúkmi.

Nemecký zväz na ochranu prírody (NABU) uvádza, že doteraz dostal približne 35-tisíc hlásení od 20-tisíc ľudí. Podľa nemeckých médií pavúk vo veľkom počte žije v údolí Rýna.

Pavúk Nosferatu už bol v minulosti pozorovaný na Slovensku napríklad vo Vajnoroch či v Pezinku.

Najnovšie iMeteo.sk informuje, že jeho čitatelia pavúka videli aj v Bratislave: „Jeden z našich čitateľov ho dokonca aj odfotil pred dvomi týždňami na futbalovom ihrisku v Jarovciach v Bratislave. Podľa jeho slov meral 8 až 10 cm. Na fotografii, ktorú nám do redakcie poslal, je zrejmé, že ide o pavúka Nosferatu.“

Je nebezpečný?

Uhryznutie týmto druhom môže byť bolestivé a dá sa prirovnať uštipnutiu osou. Pre človeka je však jeho jed zväčša neškodný. Problémy môže spôsobiť hlavne alergikom.

„Útok navyše nie je veľmi pravdepodobný, Zoropsis spinimana sa snaží pred človekom utiecť. Nebezpečný môže byť v prípade zahnania do kúta,“ dodáva iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM