Zo zahraničia

Európa hlási prvé prípady OPIČÍCH KIAHNÍ: Ako sa vírus šíri? POZOR na tieto príznaky!

Opičie kiahne sú vírusovým, zoonotickým ochorením. Príznaky ochorenia sa na začiatku podobajú chrípke!

Ilustračný obrázok k článku Európa hlási prvé prípady OPIČÍCH KIAHNÍ: Ako sa vírus šíri? POZOR na tieto príznaky!
Zdroj: TASR/AP

Vo svete sa začínajú objavovať prvé prípady vzácneho vírusového ochorenia opičích kiahní. Prípady hlásili nedávno krajiny, kde sa táto choroba zvyčajne nevyskytuje, ako Británia, Španielsko, Švédsko a Portugalsko.

Vírus je v Európe

V Portugalsku potvrdili deväť nových prípadov opičích kiahní. Podľa portugalského úradu verejného zdravotníctva sa odborníci snažia „identifikovať reťazce prenosu a potenciálne nové prípady“. Úrad zároveň vyzval všetkých s podozrivými príznakmi, ktoré zahŕňajú kožné vyrážky alebo vriedky, aby sa vyhýbali fyzickému kontaktu s inými osobami.

V Španielsku zaznamenali sedem potvrdených a 22 možných prípadov kiahní, pričom podľa šéfa tamojšieho úradu verejného zdravotníctva Antonia Zapatera je možné, že ich počet v blízkej budúcnosti narastie.

Prvý prípad opičích kiahní má aj Švédsko, pričom pôvod nákazy u tejto osoby je nateraz neznámy. Nakazených v uplynulých dňoch hlásili aj Británia a Spojené štáty.

Spojené štáty zaznamenali jeden prípad opičích kiahní. Nakazeným je obyvateľ amerického štátu Massachusetts na severovýchode krajiny, ktorý nedávno cestoval do Kanady, oznámilo Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC). CDC uviedlo, že opičie kiahne u infikovanej osoby potvrdili laboratóriá v stredu po tom, ako ju v utorok večer otestovali.

Prvý prípad opičích kiahní zaznamenalo vo štvrtok aj Taliansko. Pacientom je muž, ktorý pricestoval z Kanárskych ostrovov a od svojho návratu bol v izolácii, pričom aktuálne sa nachádza v rímskej nemocnici Spalazanni.

Situácia na Slovensku

Na Slovensku sa v súčasnosti ani v histórii nezaznamenali prípady opičích kiahní. Neevidujú sa ani prípady podozrenia. Potvrdil to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý podľa svojho stanoviska priebežne monitoruje situáciu vo výskyte opičích kiahní v Európe a je v kontakte s európskymi štátmi prostredníctvom európskeho systému včasného varovania a reakcie EWRS.

„V dobe širokých možností cestovania a vzhľadom na aktuálny výskyt ochorenia mimo doteraz známych endemických oblastí však nie je možné vylúčiť, že by mohol byť zaznamenaný importovaný prípad ochorenia. Rozsiahle epidémie však nepredpokladáme,“ uviedla vedúca odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR Júlia Adamčíková. Ozrejmila, že Slovensko ani Európa nie je endemickou oblasťou výskytu opičích kiahní.

Čo sú opičie kiahne?

Opičie kiahne sú vírusovým, zoonotickým ochorením. Prvýkrát bolo u človeka ochorenie hlásené v roku 1970 v Demokra­tickej republike Kongo.

„K prenosu na ľudí dochádza kontaktom s infikovaným zvieraťom alebo človekom alebo predmetmi kontaminovanými biologickým materiálom obsahujúcim vírus opičích kiahní. Pre rozvoj ochorenia u človeka je potrebný dlhší a intenzívnejší kontakt s nakazeným. Inkubačný čas je zvyčajne šesť až 16 dní, môže byť až 21,“ povedala Adamčíková.

Priblížila, že príznaky ochorenia sa na začiatku podobajú chrípke, neskôr sa pridá výsev. „Klinické príznaky ochorenia sú podobné príznakom pri ovčích kiahňach. Rozdiel je vo vývoji kožných lézií. Kožné lézie sa vo všeobecnosti všetky objavujú v rovnakom štádiu, čo je charakteristickým znakom varioly (pravé kiahne) a opičích kiahní. Lézie ovčích kiahní sa objavujú postupne, takže na tele sa v jednom čase nachádzajú vyrážky v rôznych štádiách,“ doplnila Adamčíková.

Opatrenia

Opatrenia na kontrolu verejného zdravia sú podľa jej slov zamerané predovšetkým na zníženie prenosu ochorenia z človeka na človeka prostredníctvom včasného rozpoznania prípadov na základe odborného lekárskeho vyšetrenia a laboratórneho vyšetrenia, izolácie infikovaných pacientov, prijatím vhodných opatrení na prevenciu a kontrolu infekcií v zdravotníckych zariadeniach, včasnej detekcie možných nových a pravdepodobných prípadov sledovaním kontaktov.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM