Správy

Envirorezort informuje: Kvalitu ovzdušia zistíme na novej podstránke

Envirorezort v pondelok spustil na svojom webe podstránku, na ktorej informuje o dôvodoch znečistenia ovzdušia na Slovensku, navrhnutých riešeniach a ďalšom postupe zlepšovania kvality ovzdušia.

Ilustračný obrázok k článku Envirorezort informuje: Kvalitu ovzdušia zistíme na novej podstránke
Zdroj: TASR

„Kvalita ovzdušia je v súčasnosti jednou z hlavných tém diskusií na úrovni Európskej únie, ako aj na úrovni jednotlivých členských štátov, ktoré tomuto problému čelia,“ zdôvodňuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Slovenské ovzdušie je podľa stránky znečistené najmä kvôli nízkemu povedomiu o správnom kúrení. K tomu prispieva aj slabá sociálna situácia marginalizovaných skupín, ktoré si nemôžu dovoliť ekologickejšie palivá. Nedostatky ministerstvo vidí aj v koordinácii medzi znečisťovateľmi, samosprávami a ministerstvami.

Na stránke MŽP spomína novelu zákona o ovzduší a informuje aj o pripravovanej Stratégii ochrany ovzdušia a jej dvoch kľúčových dokumentoch: Národnom programe znižovania emisií a Stratégii na zlepšenie kvality ovzdušia.

Envirorezort na stránke avizuje stretnutie s Európskou komisiou, ktoré sa uskutoční koncom apríla v Bratislave. Bude na ňom prebiehať diskusia v rámci nástroja Komisie Dialóg o čistom ovzduší. Na základe toho by Komisia mala Slovensku odporúčať konkrétne opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia.

Ministerstvo už v minulosti spustilo podstránku, ktorá informuje o sanácii environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni. Zároveň vytvorilo samostatný web, ktorý občanom radí, ako správne kúriť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM