Monika Hanigovská Magazín

Egypťania boli pokrokovejší, než ste si mysleli: Mali tehotenský test, ktorý chváli aj veda!

Tehotenské testy dokážu odhaliť začiatok nového života. Staroveké Egypťanky nepotrebovali modernú vedu, napriek tomu s veľkou presnosťou vedeli zistiť, či sú v radostnom očakávaní.

Ilustračný obrázok k článku Egypťania boli pokrokovejší, než ste si mysleli: Mali tehotenský test, ktorý chváli aj veda!
Zdroj: pixabay.com , Instagram.com/laboratoriorosso

Ženy sa oddávna pokúšali zistiť, či započali nový život. V stredoveku sa tradovala bizarná povera, podľa ktorej mal moč tehotnej ženy spôsobiť hrdzu alebo meniť farbu listov. Vedeli ste však, že staroveká civilizácia Egypťanov dokázala dosť presne odhadnúť moment nového života aj bez modernej vedy?

Egyptský test plodnosti

„V prvých známych tehotenských testoch staroegyptské ženy močili na semená jačmeňa alebo pšenice: Rýchlo klíčiace semená indikovali tehotenstvo. Aj keď to môže znieť ako pseudoveda, niekoľko moderných štúdií ukázalo, že funguje celkom dobre a správne identifikuje 70 – 85 % tehotenstiev,“ informuje o tom text na stránkach Harvardskej univerzity. Ak zrno nevyklíčilo, žena tehotná nebola.

Ako je možné, že to funguje?

Moderné tehotenské testy zisťujú tehotenstvo na princípe hladiny choriového gonadotropínu (hCG) v moči alebo v krvi ženy. Vedci sa domnievajú, že egyptský tehotenský test funguje na základe zvýšenej hladiny estrogénu v ženskom moči, ktorá podporuje rast obilia.

Egypťania dokonca verili, že v prípade, ak vyklíčila skôr pšenica, narodí sa do rodiny dievča, ak jačmeň, žena privedie na svet chlapca. No pri určovaní pohlavia nemôžeme hovoriť o nejakej presnosti.

Napriek tomu Egypťanky pred 3 500 rokmi vedeli s vysokou pravdepodobnosťou zistiť, či sú v požehnanom stave.

Egyptské stopy až v predmodernej medicíne

„Mnohé z myšlienok obsiahnutých v medicínskych textoch starovekého Egypta sa znovu objavujú u Grékov a Rimanov. Odtiaľto sa šíria ďalej do stredovekých textov na Blízkom východe a ich stopy možno nájsť až v predmodernej medicíne,“ uviedla pre ScienceNordic Sofie Schiødtová z Kodanskej univerzity.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM