han Zo zahraničia

Dve PODOBY vojny na Ukrajine: Putin SVIATKUJE, ruská raketa zabila trojmesačné bábätko!

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa v noci zo soboty na nedeľu zúčastnil na polnočnej veľkonočnej bohoslužbe v pravoslávnom Chráme Krista Spasiteľa v Moskve.

Ilustračný obrázok k článku Dve PODOBY vojny na Ukrajine: Putin SVIATKUJE, ruská raketa zabila trojmesačné bábätko!
Zdroj: TASR/AP

Po boku mu pritom stál moskovský starosta Sergej Sobianin, informovala agentúra Reuters.

Putin slávil pravoslávnu Veľkú noc v čase, keď ruská vojenská agresia voči Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára, vstupuje do tretieho mesiaca. Vyžiadala si už tisíce životov civilistov, spôsobila rozsiahlu devastáciu ukrajinských miest a vyhnala z domovov vyše 12 miliónov Ukrajincov; približne 5,2 milióna z nich utieklo do zahraničia.

Nahodil sa

Putin oblečený v slávnostnom tmavomodrom obleku, bielej košeli a tmavofialovej kravate držal počas slávnostnej liturgie v ruke zapálenú sviecu a opakovane sa prežehnával. Na zverejnenom krátkom videu vidno, ako vedľa Putina stál v rovnakom oblečení jeho politický spojenec a dlhoročný starosta Moskvy Sobianin.

Bohoslužbu slúžil ako hlavný celebrant patriarcha Kirill, najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorá vyjadruje rozhodnú podporu Putinovej „špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine.

Keď Kirill v rámci liturgických úkonov oznámil, že „Kristus vstal z mŕtvych“, Putin spolu s ostatnými veriacimi odpovedal „On naozaj vstal“.

Ďalšie zverstvá

Niekoľko hodín predtým ruská raketa zasiahla obytnú budovu v juhoukrajinskom prístave Odesa. Pri útoku zahynulo osem ľudí, vrátane trojmesačného dieťaťa, jeho matky a starej matky. Ďalších minimálne 18 obyvateľov utrpelo zranenia, uviedol v sobotu večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Patriarcha Kirill v sobotu popoludní na inej veľkonočnej bohoslužbe v Moskve vyjadril nádej, že sa „špeciálna vojenská operácia“ Moskvy na Ukrajine rýchlo skončí. Opätovne sa však vyhol jej kritike. Podpora moskovského patriarchu pre ruskú vojenskú agresiu spôsobila rozkol v pravoslávnej cirkvi vo svete, uvádza Reuters.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM