TOS Lifestyle

Dušičky sa blížia: Chcete, aby sviečky horeli dlhšie? TAKTO to môžete docieliť

Kresťanské sviatky, počas ktorých spomíname na našich blízkych zosnulých, sa blížia. Aké sviečky kúpiť a čo robiť, aby vydržali horieť čo najdlhšie?

Ilustračný obrázok k článku Dušičky sa blížia: Chcete, aby sviečky horeli dlhšie? TAKTO to môžete docieliť
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sú tu už čo nevidieť. Cintoríny sa naplnia prvého, resp. druhého novembra. Teraz tak obchody vo veľkom ponúkajú najrôznejšie sviečky, lampáše a ďalšie produkty určené k týmto kresťanským sviatkom.

Pozor pri kúpe

A práve už pri nákupe týchto vecí treba brať do úvahy niektoré predpoklady, ak chcete, aby sviečky horeli čo najdlhšie. Pochopiteľne, dĺžka horenia nezáleží na tom, aký veľký je lampáš a nič vám nezaručí ani veľkosť samotnej sviečky.

Tie môžu mať rôzne zloženie a vo všeobecnosti platí, že čím je vložka ťažšia, tým viac parafínu obsahuje, čo priamo ovplyvňuje dĺžku času horenia sviečky.

Vosk a knôt

Odporúča sa venovať pozornosť aj vzhľadu vosku. Ak si na jeho povrchu všimnete vzduchové bubliny, môže to znamenať, že parafín bol spenený a sviečka bude horieť krátko a len slabým plameňom.

Samotný knôt by mal byť strednej hrúbky. Ak je príliš široký, vosk rýchlo vyhorí, ak je príliš tenký, sviečka bude každú chvíľu zhasínať.

Tipy pre dlhšie horenie

Ak už máte sviečky nakúpené a chcete, aby horeli čo najdlhšie, môžete sa riadiť týmito tipmi, ktoré priniesol server TOP.pl. V prvom rade, neklaďte ich na úplný kraj. Takto umiestnené lampáše sú viac vystavené nárazom vetra.

Pred zapálením sviečky sa uistite, že povrch vosku je rovný a knôt je skrátený na dĺžku 0,5 až 1 centimeter. Ak nie, jednoducho ho nožnicami zastrihnite. Vďaka tomu bude vložka horieť pomalšie a plameň bude stabilnejší.

Parafínové vložky sa pred odchodom na cintorín odporúča vložiť na jednu až dve hodiny do mrazničky. Parafín bude kompaktnejší, menej tak náchylný na teplotu plameňa a sviečka bude horieť pomalšie.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM