Rastislav Búgel Zo zahraničia

Dovolenkárov čaká EXTRÉM! Meteorológovia varujú: Leto v Chorvátsku bude PEKELNÉ

Prognózy naznačujú, že tento rok sa budú dovolenkári v Chorvátsku variť vo vlastnej šťave.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenkárov čaká EXTRÉM! Meteorológovia varujú: Leto v Chorvátsku bude PEKELNÉ
Zdroj: Dnes24.sk

Každoročne sa do Chorvátska vyberajú desiatky tisíc Slovákov. Ak patríte medzi nich, čítajte pozorne. Podľa najnovších prognóz to totiž vyzerá tak, že tohtoročné leto bude pri Jadrane rovnako horúce, ako v ktorejkoľvek stredomorskej destinácii.

Tamojší meteorológovia totiž na základe prognóz varujú, že júl a august budú v krajine skutočne pekelné!

Okrem extrémne vysokých teplôt v Chorvátsku hrozia aj mimoriadne suchá a s nimi spojené rozsiahle požiare. Varuje pred tým aj meteorológ Zoran Vakula.

Bude to poriadne nepríjemné

Teplota by mala počas najbližších dní postupne rásť. „Odparovanie vody počas nastávajúcich horúcich dní po nedávnom období dažďov vytvorí veľmi nepríjemnú klímu. Horšie však budú suchá, ktoré Chorvátsko čakajú v najbližších mesiacoch. Dlhodobá predpoveď na júl a august naznačuje veľmi vysokú pravdepodobnosť kladnej odchýlky od priemernej mesačnej teploty vzduchu pre oba tieto mesiace,“ píše iMeteo.sk.

Rekordne horúce leto

Vakula upozorňuje, že je vysoká pravdepodobnosť, že zrážok bude menej ako zvyčajne. Už teraz je jasné, že tento rok bude patriť medzi päť najteplejších v histórii meraní. A možno bude aj úplne najhorúcejší.

„Vakula dodal, že priemerná teplota vzduchu nielen od začiatku roka, ale aj za posledných 12 mesiacov, je rekordne vysoká nielen na lokálnej úrovni, ale aj na celosvetovej úrovni,“ dodal server.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM