ELA Magazín Cestovanie

Dovolenka pri Jadrane? Chorvátsko sa od mája riadi TÝMITO pravidlami

Dočasné obmedzenia na chorvátskych hraniciach boli upravované naposledy 9. apríla.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenka pri Jadrane? Chorvátsko sa od mája riadi TÝMITO pravidlami
Zdroj: Dnes24.sk

Chorvátsko nepredĺžilo platnosť proticovidových opatrení na svojich hraniciach, potvrdilo v pondelok tamojšie ministerstvo vnútra. TASR informáciu prevzala z agentúry HINA.

Čo je povolené

Vstup do Chorvátska je teda od 30. apríla povolený v súlade s pravidlami, ktoré platili pred vypuknutím koronavírusovej pandémie.

Tieto pravidlá sú obsiahnuté v kódexe schengenských hraníc, chorvátskom zákone o cudzincoch a ďalších smerniciach či vyhláškach, priblížil rezort vnútra v Záhrebe.

Dočasné obmedzenia na chorvátskych hraniciach boli upravované naposledy 9. apríla, pripomína HINA. V rámci týchto pravidiel, ktoré platili do 30. apríla, mohli občania EÚ do krajiny pricestovať bez preukázania sa platným covidpasom, zatiaľ čo ostatní cestujúci sa ním preukázať museli. Toto pravidlo sa však nevzťahovalo na utečencov z Ukrajiny.

Aktuálne platí:

Štátni príslušníci krajín EÚ/EHP nepotrebujú digitálne certifikáty COVID na vstup do Chorvátska, rovnako to platí v prípade odídencov z Ukrajiny (ak tento status vedia preukázať).

„Štátni príslušníci tretích krajín pre vstup do Chorvátska potrebujú platný digitálny COVID certifikát. Povinné používanie rúšok len v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach, inak sa nosenie len odporúča. Namiesto karantény pre tých, ktorí boli v kontakte s pozitívne testovanou osobou, zavádza sa povinné nosenie rúška po dobu 10 dní,“ informuje slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

Situácia v Chorvátsku

Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) k 28. aprílu 2022 Chorvátsko je v oranžovej farbe v oblasti Istrie, Zadaru a Dalmácie a v šedej farbe v prípade Slavónska, Karloveckej a Varaždínskej župy.

Epidemiologické podmienky v jednotlivých regiónoch môžete sledovať na portáli Chorvátskej turistickej asociácie (HUT). Niektoré oblasti od 26. apríla 2022 sú podľa HUT dokonca už v žltej farbe, pozrite si interaktívnu mapku.

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM