Správy Zo Slovenska

Dostala sa k Slovákom KONTAMINOVANÁ múka z Ukrajiny? Hlas hovorí o najväčšom ŠKANDÁLE vlády

Slovensko dočasne pozastaví dovoz obilia a ďalších vybraných produktov z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Dostala sa k Slovákom KONTAMINOVANÁ múka z Ukrajiny? Hlas hovorí o najväčšom ŠKANDÁLE vlády
Zdroj: www.unsplash.com

V pondelok o tom informoval Úrad vlády SR s tým, že k téme zasadne medzirezortná pracovná skupina. Dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny už cez víkend zakázalo Poľsko a Maďarsko.

Európska komisia označila jednostranné opatrenia členských štátov Európskej únie (EÚ) v oblasti obchodu sú neprijateľné.

Stopka dovozu

Dovozu lacného ukrajinského obilia nedokážu konkurovať slovenskí farmári, ktorým tak môžu hroziť existenčné problémy. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka upozornilo, že vyčerpalo všetky zákonné a kompetenčné možnosti regulácie dovozu z Ukrajiny pri zachovaní koridorov solidarity.

Tie mali pôvodne slúžiť na vývoz obilia do tretích krajín, veľké množstvá však končia v európskych skladoch a spôsobujú destabilizáciu trhu v členských krajinách EÚ. „Ďalšie, prísnejšie opatrenia na reguláciu dovozu komodít z Ukrajiny je potrebné zaviesť na úrovni vlády,“ zdôraznilo ministerstvo.

Pozastavenie dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny do Poľska a Maďarska kritizovala Európska komisia. Tá zdôraznila, že obchodná politika patrí do výlučnej právomoci EÚ, a preto sú podľa nej jednostranné opatrenia neprijateľné.

Z tohto dôvodu agrorezort navrhuje zákaz dovozu vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny a pôvodom z Ukrajiny na územie SR, a to obilniny, cukor, sušené krmivá, osivá, chmeľ, ďalej ľan a konope, ovocie a zeleninu, spracované ovocné a zeleninové výrobky, ale aj víno, etylalkohol poľnohospodárskeho pôvodu a med a včelie produkty.

Kontaminovaná múka na pultoch?

Zachytenie 1500 ton ukrajinského obilia, kontaminovaného zvyškami pesticídov, je iba špičkou ľadovca a na Slovensku sa nachádzajú desiatky tisíc ton obilia z Ukrajiny, ktoré nespĺňa hygienické normy.

Na pondelňajšej tlačovej konferencii to tvrdil člen predsedníctva mimoparlamentnej strany Hlas-SD a predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík.

„V ľudskej reči to znamená, že na Slovensku máme milióny kilogramov kontaminovanej múky,“ povedal Becík. Dodal, že nejde o oficiálne informácie.

Hlas-SD preto podľa neho bude žiadať informácie, koľko ton múky a obilia bolo za posledný rok dovezených z Ukrajiny, koľko ton múky a pšenice prešlo kontrolou, kde sa kontaminovaná múka nachádza, a ako sa občan dozvie, že múka, ktorú má doma, je kontaminovaná.

„Toto sú základné otázky, na ktoré chceme dostať všetci odpoveď,“ povedal Becík.

Nie je podľa neho jasné, kde kontaminovaná múka skončila a dodal, že múka z ukrajinskej pšenice sa deklaruje ako slovenská. Zároveň je pravdepodobné, že sa s kontaminovanou pšenicou kŕmili aj napríklad kurence, a tak sa reziduá chemických látok mohli dostať aj ďalej do potravinového reťazca.

Strana Hlas-SD preto žiada okamžité zriadenie špeciálneho vyšetrovacieho a kontrolného výboru na pôde poľnohospodárskeho výboru Národnej rady (NR) SR. Becík zároveň vyzval, aby sa domáce mlyny začali orientovať na slovenskú produkciu obilia.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM