Politika

Dostál k invázii na Ukrajine: Podali sme trestné oznámenie na Putina aj Harabina

Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu SaS a strany OKS podali v piatok trestné oznámenie na predstaviteľov Ruskej federácie v súvislosti s inváziou na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Dostál k invázii na Ukrajine: Podali sme trestné oznámenie na Putina aj Harabina
Zdroj: TASR/AP

Týka sa viacerých trestných činov ako genocída či terorizmus. Podali ho na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Trestné oznámenie podali aj na bývalého šéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina v súvislosti s podporovaním ruskej agresie.

Agresívna vojna

„Na Ukrajine prebieha agresívna vojna, ktorú rozpútalo Putinovo vojsko tým, že napadlo svojho suseda. Ozýva sa proti tomu svetová verejnosť a vlády, ktoré podávajú na medzinárodný tribunál podania proti Ruskej federácii. My sme sa rozhodli podať trestné oznámenie na neznámych páchateľov na čele s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom, pretože máme podozrenie, že mohlo prísť k trestným činom, ktoré sú trestné stíhateľne aj podľa slovenského Trestného zákona,“ uviedol poslanec z klubu SaS a šéf OKS Ondrej Dostál.

Dodal, že chcú Slovensko pridať ku krajinám, v ktorých začali generálne prokuratúry trestné stíhanie vo veci možných zločinov ruských okupantov na Ukrajine.

Na Slovensku však podľa neho nemáme generálneho prokurátora, od ktorého možno očakávať, že bude sám iniciovať stíhanie. Doplnil, že oznámenie podali s predsedníčkou Ukrajinsko-slovenskej iniciatívy Ľudmilou Verbickou a podpísali ho viacerí aktivisti, poslanci klubu SaS a ďalší poslanci.

Trestné oznámenie na predstaviteľov Ruska podali pre podozrenie zo spáchania trestných činov ako genocída, teroristický útok, neľudskosť či používanie zakázaného bojového prostriedku a nedovolené vedenie boja.

Zásady tzv. ochrany a univerzality

Hoci k skutkom nedošlo na Slovensku, odvoláva sa Dostál na Trestný zákon a možnosti posudzovať trestnosť taxatívne vymedzených trestných činov aj vtedy, ak skutok spáchal mimo územia SR cudzinec, ktorý nemá na území Slovenska trvalý pobyt.

„Ide o zásady tzv. ochrany a univerzality. V našom prípade je rozhodujúca zásada univerzality. Zabezpečuje, že taxatívne stanovené trestné činy budú postihované bez ohľadu na skutočnosť, že sa bezprostredne nedotýkajú záujmov SR, ale na ich ochrane sme sa zaviazali príslušnými medzinárodno-právnymi záväzkami,“ píše sa v trestnom oznámení.

Osobitne možno podľa autorov oznámenia poukázať najmä na trestné činy proti mieru a ľudskosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM