KAW Magazín Cestovanie

Doprajte si ZÁŽITKY ako z rozprávky: TOP 5 ľadových kráľovstiev, na ktoré nikdy nezabudnete

Či už zostanete na Slovensku alebo sa vyberiete kúsok za hranice, budete v nemom úžase pri pohľade na ľadovú nádheru. Niektoré diela vytvoril človek, iné príroda.

Ilustračný obrázok k článku Doprajte si ZÁŽITKY ako z rozprávky: TOP 5 ľadových kráľovstiev, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: TASR/František Iván

Rozprávková Šikľavá skala

Vodopád a v zime ľadopád Šikľavá skala sa nachádza medzi obcami Matejovce nad Hornádom a Chrasť nad Hornádom v okrese Spišská Nová Ves.

Zamŕzajúca voda z prameniska nad bývalým korytom neďalekej rieky Hornád padá cez skalný previs zo zlepencov a v zime vytvára približne 14 metrov vysoký a do 30 metrov dlhý ľadopád.

Aj v týchto mrazivých dňoch voda zo Šikľavej skaly kvapká a ľadopád tak stále rastie. Viacerí turisti ho považujú za jeden z najkrajších ľadopádov na Slovensku.

Ľadopád v Mačinovej

Zamrznutá nádhera ako vystrihnutá z rozprávky – tak vyzerá ľadopád, ktorý nájdete na strednom Slovensku, kúsok od Detvy. Prírodná lokalita, ktorú miestni turisti nazývajú Mačinová, je pre mnohých ľudí neznáma, určite sa tam však oplatí zájsť.

Vodopád, ktorý je skrytý v divokej hore Poľany, ponúka v zime pohľady na čarovne zamrznutú vodu pozdĺž vysokých skál. Z tohto miesta si počas zimy určite odnesiete úžasné fotografie.

K zamrznutému vodopádu sa dostanete od horárne v horskej lokalite Kaľamárka nad Detvou. Trasa pokračuje ďalej po horskej cestičke vľavo od sídla horára a nie je označená turistickými značkami.

Výstup k ľadopádu trvá približne hodinu, mierne stúpanie cez les sprevádza šumenie potoka Mačinová a drevené studničky. V kvalitnej protišmykovej obuvi ho zvládnu aj rodiny s malými deťmi.

Článok pokračuje pod galériou

Ľadopády na Slovensku
3
Galéria
Zdroj: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová

Bazilika Svätého hrobu

Ľadovú nádheru netvorí iba príroda, ale aj ľudia. Nádherným dielom je Tatranský ľadový dóm, ktorý na Hrebienku vo Vysokých Tatrách vyrástol už 10-krát. Zimná atrakcia má podobu unikátnej sakrálnej stavby – Baziliky Božieho hrobu v Jeruzaleme. Novinkou je možnosť vstúpiť medzi ľadové múry stavby a obdivovať tak precízne detaily z iného uhla.

Stavba v sebe ukrýva veľa symboliky. Novinkou desiateho ročníka je to, že verejnosť môže prvýkrát historicky vstúpiť medzi ľadové múry chrámu a prejsť okolo tzv. Edikuly, ktorá ukrýva miesto Ježišovho hrobu.

Ľadový chrám je symbolom cesty bolesti, ktorú na krížovej ceste prešiel Ježiš, symbolom mieru stvárnenom kaplnkami rôznych svetových náboženstiev a zároveň symbolom odvahy návštevníkov, pretože po prvýkrát v doterajšej histórii Tatranského ľadového domu vstupujú medzi ľadové múry stavby.

Článok pokračuje pod galériou

Objektívom: Tatry opäť skrášľuje nádherný ľadový dóm
3
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Viedenský ľadový sen

Privrite oči a predstavte si rozsiahlu, akoby nikde nekončiacu plochu klziska, kde sa nemusíte korčuľovať iba do kolečka. Ak sa premiestnite o približne 60 km na západ a otvoríte oči – vaše predstavy sa stanú realitou.

Cez park pred radnicou sa vinie chodník z ľadu s mnohými romantickými zákutiami.

Wiener Eistraum čiže Viedenský ľadový sen je skvelé klzisko na Rathausplatz. Stará monumentálna radnica dodáva miestu osobité čaro, ktorému radi podľahnete. Na približne 8-tisícoch metrov štvorcových ľadového povrchu sa môžete do sýta vykorčuľovať sedem dní v týždni od 10:00 až do 22:00 hod.

Obrovské klzisko

Zostaňme ešte v blízkom Rakúsku, kúsok od hraníc zo Slovenskom. Ak teploty dostatočne dlho klesajú pod bod mrazu, premieňa sa Neziderské jazero s plochou viac ako 300 kilometrov štvorcových na najväčšie voľne prístupné a pravdepodobne aj najkrajšie prírodné klzisko v Strednej Európe.

Jemné škrípanie ostria korčúľ, diaľavy stepného jazera a husté pásmo trstiny lemujúce brehy vytvárajú pre korčuliarov nezabudnuteľné zážitky v zimnej prírode.

Zdroj: Wiener Eistraum auf dem Rathau
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM