Lucia Lauková Správy

Dobré správy: Modernú liečbu rakoviny kože od nového roka uhradí poisťovňa

Od nového roka bude pacientom s rakovinou kože liečba imunoterapiou k dispozícii z verejného zdravotného poistenia a nie len po schválení poisťovňou.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy: Modernú liečbu rakoviny kože od nového roka uhradí poisťovňa
Zdroj: TASR

Pacienti s rakovinou kože už nebudú odkázaní na rozhodnutie poisťovne, či im liečbu schváli, alebo nie. Liek s účinnou látkou pembrolizumab, ktorý patril medzi najčastejšie predpisované lieky na výnimky, tak bude od januára pacientom k dispozícii z verejného zdravotného poistenia. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) k rozhodnutiu podľa jej slov pristúpila na základe dokázaných výsledkov úspešnosti tejto liečby a odporúčaní renomovaných medicínskych odborníkov.

Tí definovali tento druh liečby ako druhú šancu na život u pacientov s malígnym melanómom, kde neexistovala žiadna relevantná alternatíva, pričom z tejto liečby benefituje 70 percent pacientov.

Prelomová liečba

Liečba imunoterapiou je podľa šéfky rezortu zdravotníctva prelomová, naštartuje imunitu pacienta a sú to nakoniec biele krvinky, ktoré bojujú proti rakovine. „Melanóm je prvou diagnózou, v ktorej imunoterapia preukázala svoj benefit a boli dosiahnuté výsledky ešte pred krátkym časom nepredstaviteľné… Moje rozhodnutie bolo vo verejnom záujme, aby sme na Slovensku mohli liečiť a vyliečiť,“ povedala Kalavská.

Doteraz len s výnimkou

Uvedeným spôsobom sa na Slovensku liečilo len tento rok do septembra viac ako 50 pacientov. Všetkým musela doteraz udeliť výnimku zdravotná poisťovňa. „Už po troch mesiacoch sa dá povedať, či pacient na liečbu reaguje pozitívne. Ide o extrémne rýchlu spätnú väzbu, aká tu doteraz nebola, kedy vieme, či liečba zaberá. U tých pacientov, ktorých organizmus na ňu nereaguje pozitívne, je liečba prerušená, aj toto je dôkaz efektívneho vynakladania verejných zdrojov,“ vysvetlil Peter Musil, generálny riaditeľ Sekcie farmácie a liekovej politiky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM