Aktualizované han Zo Slovenska

DOBRÁ správa pre seniorov: V novembri majú dostať 14. dôchodok! VIEME, o koľko si PRILEPŠIA

Dôchodcom, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, má byť dávka tento rok vyplatená aj druhýkrát. V novembri však jeho výška bude krátená, a to koeficientom 0,7.

Ilustračný obrázok k článku DOBRÁ správa pre seniorov: V novembri majú dostať 14. dôchodok! VIEME, o koľko si PRILEPŠIA
Zdroj: www.unsplash.com

Vyplýva to z novely zákona o 13. dôchodku, ktorú v pondelok schválila vláda. Do parlamentu ju kabinet posiela s návrhom na skrátené legislatívne konanie.

„Vzhľadom na výrazný rast cien tovarov a služieb sú doposiaľ prijaté opatrenia pre poberateľov dôchodkových dávok nepostačujúce,“ zdôvodnilo návrh ministerstvo práce.

Nemal byť, ale…

Rezort pripomína, že na začiatku tohto roka boli dôchodkové dávky zvýšené o 1,3 %. Následne bol v júli predčasne vyplatený 13. dôchodok v diferencovanej sume, od 50 do 300 eur. V tradičnom termíne na konci roka pôvodne už nemal byť vyplatený.

Tieto opatrenia podľa rezortu práce čiastočne kompenzovali zvýšenie cien tovarov a služieb pre poberateľov dôchodkových dávok za 1. polrok tohto roka. V tomto období miera inflácie za domácnosti dôchodcov dosiahla 11,8 %.

„Aj v 2. polroku pokračuje výrazný rast inflácie za domácnosti dôchodcov, pričom na základe makroekonomickej prognózy IFP z júna 2022 sa očakáva 12,4 % miera inflácie za uvedené obdobie. Za prvých osem mesiacov roka sa spotrebiteľské ceny za domácnosti dôchodcov medziročne v priemere zvýšili o 12,6 %,“ vyčíslilo ministerstvo.

Koľko im vyplatia?

Novembrový príspevok pre dôchodcov v celkovej sume viac ako 207 miliónov eur sa dotkne približne 1,4 milióna ľudí. Okrem starobných dôchodcov dostanú príspevok napríklad aj invalidní dôchodcovia či siroty.

„Najväčšia pomoc vo výške 210 eur bude spadať pre ľudí s najnižšími dôchodkami,“ priblížil Krajniak.

Dôchodcovia s dôchodkom 300 eur dostanú 193 eur, seniori s priemerným dôchodkom 515 eur dostanú približne 139 eur a pre dôchodcov s príjmom 927 eur navrhol rezort práce príspevok 35 eur. Minister dodal, že vyplácanie inflačnej pomoci bude pokračovať. Ďalší balík má smerovať napríklad matkám s deťmi, ktoré majú problém s vymáhaním výživného.

Prečítajte si tiež

Nie sú celkom spokojní

Navrhovanú inflačnú pomoc však považuje Jednota dôchodcov Slovenska (JDS) za nedostatočnú. „Oceňujeme dialóg s ministrom práce aj fakt, že sa nám podarilo presadiť pomoc ešte pred Vianocami 2022. Ide však iba o čiastočné splnenie jednej z požiadaviek petície,“ uviedol predseda JDS Michal Kotian.

Priemerných 144 eur na dôchodcu, ktorú aktuálne vláda schválila ako jednorazovú dávku, by JDS chcela každý mesiac ako pravidelné zvýšenie dôchodkov.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM