Rastislav Búgel Zo Slovenska

Do konca roka odíde 2-TISÍC policajtov! Hrozí, že na príchod polície budeme čakať HODINY?!

Podľa šéfa Odborového zväzu polície sú čísla policajtov, ktorí končia, alarmujúce. Hrozí, že na výjazd budú ľudia čakať aj hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Do konca roka odíde 2-TISÍC policajtov! Hrozí, že na príchod polície budeme čakať HODINY?!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Do konca októbra museli policajti, ktorí mali odslúžený dostatočný počet rokov a chceli zároveň získať štedrú valorizáciu výsluhového dôchodku, podať žiadosť o odchod do civilu. Ako informujú Aktuality, tento rok dosahuje valorizácia vysokých 14,5 percenta. Ako to tak vyzerá, políciu čakajú ťažké časy.

Šéf Odborového zväzu polície Pavol Paračka vraví, že čísla policajtov, ktorí odchádzajú, sú alarmujúce!

„Ak zarátame už aj výpovede podané v septembri, náš odhad je, že do konca roka odíde 1 800 až 2 000 policajtov,“ povedal.

Len pre porovnanie, celý Nitriansky kraj má podľa portálu necelých 2-tisíc tabuľkových miest. "Je to, akoby nám z mapy zmizlo jedno krajské riaditeľstvo,“ vraví Paračka.

Odišli už aj dôležití muži

Aktuality upozorňujú, že do civilu dokonca odišiel aj podpredseda policajných odborov Roman Laco. Rovnako aj Ján Fufaľ. Ten roky „šéfoval“ v rezorte vnútra sekcii personálnych a sociálnych činností: „Často teda riešil aj problematiku policajtov, ich odmeňovania, či sociálneho zabezpečenia.“

Podľa Paračku, ktorý v polícii ostáva, budú policajti chýbať hlavne na obvodných oddeleniach a okresných riaditeľstvách.

Je možné, že sa načakáme

Aktuality píšu, že v prípade, ak niekto bude potrebovať pomoc, dojazd na miesto sa teraz predĺži. Dlhšie bude trvať aj dokumentovanie trestnej činnosti alebo priestupkov. Server pripomína, že už teraz je veľký nedostatok kriminalistických technikov, ktorí zaisťujú stopy na mieste činu. Od nového roka ich má byť ešte menej.

"Občania nebudú čakať hodinu, kým príde veľký alebo malý výjazd, ale môžu čakať dve-tri-štyri hodiny,“ vraví policajný odborár Paračka.

Najkritickejšia situácia má byť v Bratislavskom kraji. Problémy môžu ale nastať aj v Trnavskom a Nitrianskom kraji a ideálne to nebude ani na východe Slovenska.

Čo na to minister?

O požiadavkách, ktoré vychádzajú zo strany samotných policajtov, vedie Ministerstvo vnútra (MV) SR aktívnu komunikáciu. Pred rokovaním vlády v súvislosti s hrozbou odchodu veľkého množstva policajtov to zvýraznil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Zároveň verí, že nový platný zákon o stabilizačných podmienkach v polícii prispeje k tomu, že nie všetky podané výpovede budú i reálne uplatnené.

„Tie čísla k odchodom máme, do dnešného dňa to bolo nejakých 1 000 policajtov, ďalších zhruba do 1 000 žiadostí o odchod je podaných. Veríme, že nie všetky budú uplatnené a že budú stiahnuté aj vďaka tomu, že od októbra platí nový zákon o stabilizačných podmienkach,“ uviedol.

Uistil, že s policajtmi vedenie rezortu i Policajného zboru aktívne komunikuje o požiadavkách i podnetoch. „Netýkajú sa len platových náležitostí. Niektoré veci už boli vyriešené, iné sú v riešení,“ povedal minister. Chystá sa komunikovať s policajtmi v regiónoch. „Tak, ako som sa stretol s policajtmi z bratislavského regiónu, chystám sa komunikovať aj s ich kolegami z iných regiónov,“ povedal. Upozornil, že napráva fakt z minulých vlád, „keď sa na komunikáciu o požiadavkách policajtov kašľalo“.

Zároveň zdôraznil, že k personálnej stabilizácii je potrebné zjednodušiť náborový proces. „Máme 4 000 žiadostí a častokrát prepadávajú na elementárnych veciach, ako sú napríklad okuliare. Potrebujeme zmeniť veci, zdynamizovať tento proces, riešime to,“ vyhlásil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM