Monika Hanigovská Cestovanie

DNES24 na ceste do Chorvátska: Čo očakávať od vlakového spojenia z Bratislavy na Jadran?

Počas cesty tam a späť nebola núdza o pozitívne aj negatívne prekvapenia.

Ilustračný obrázok k článku DNES24 na ceste do Chorvátska: Čo očakávať od vlakového spojenia z Bratislavy na Jadran?
24
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Od začiatku letnej sezóny vypravuje RegioJet do obľúbených prímorských miest aj slovenských dovolenkárov Čaká aj vás takáto cesta? Alebo chcete len nazrieť do vlaku? Naša redakcia Dnes24 sa vybrala na takúto cestu tiež.

Rušňovodič zaspal

Cesta za takpovediac slovenským morom začala hneď dobrodružne. Žltý prepravca nás vopred informoval smskou a emailom o tom, že náš spoj bude v Bratislave meškať 50 minút. Nebolo to však posledné predĺženie pobytu v našom vlaku.

Cesta do cieľovej destinácie Split sa nabalila o ďalšie niekoľkohodinové meškanie po tom, ako posádka verejne oznámila, že mešká rušňovodič z Chorvátska, ktorý mal vystriedať kolegu. Prečo? Pospal si dlhšie doma :-)

Meškanie nás však neopustilo ani cestou späť. Súkromný dopravca mal problém pri slovenských hraniciach s rušňom, následkom čoho sme do hlavného mesta pricestovali približne s 3-hodinovým meškaním. V tomto prípade však RegioJet prisľúbil vrátiť cestujúcim 50% z ceny spiatočného lístka.

Dobré služby

V spoločných priestoroch, v spacom vozni aj na toaletách bolo čisto. Stewardi počas dňa ponúkali cestujúcim s úsmevom na perách občerstvenie a odpovedali na rôzne otázky. Hneď po „udomácnení sa“ vo svojom vozni nám priniesli bezplatne balenú vodu a ráno zase naservírovali raňajky.

Pobyt vo vlaku sme si skracovali krásnymi výhľadmi, najmä na chorvátskom území.

Za oknom sa naraz mihali malebné lokality v podobe lesov, majestátnych kopcov a roklín. Zazreli sme aj pokojne sa pasúce hospodárske zvieratá a more.

Omrzelo by vás časom takéto sledovanie okolia? „Ukrojiť čas“ je možné aj na zábavnom internetovom portáli alebo wifi, poruke sú aj noviny a časopisy.

Odporúčame „žlté noviny“, ktoré čitateľovi naservírujú tie najzaujímavejšie miesta na spoznávanie. Nájdete v nich rôzne aktuálne vychytávky aj podrobnú mapu Splitu, Záhrebu, Rijeky a Kvarnerského zálivu.

Cesta vlakom neobmedzuje ani športovcov či rodiny s deťmi. Prepravca poskytuje prepravu bicyklov a kočíkov pre bábätká.

Cestujete počas leta? Mohlo by vás zaujímať

Ceny

Uprostred vlakovej súpravy sme objavili palubnú kaviareň. Ponúka zadarmo talianskú kávu a výborné dezerty vo forme koláčov (156 g) za 0,40 eur.

Vybrať si môžete makový alebo tvarohový koláč s kakaovou posýpkou, no na svoje si prídu i milovníci ovocia – vrchovato obložená ovocná plnka na slivkovom a jablkovom koláči s posýpkou priam nutkavo láka na rýchlu ochutnávku.

Občerstvenie z ponuky predpredaj nie je možné zakúpiť priamo vo vlaku. Pozor, niektoré jedlá si preto musíte objednať niekoľko dní pred odchodom, a to priamo na stránke prepravcu.

Ponuka sa uzatvára 57 hodín pred odjazdom z Prahy do Rijeky/Splitu a 88 hodín pred odjazdom z Rijeky/Splitu do Prahy. V ponuke je sushi set (3,60 eur), šalát Caesar (2,40 eur), kurací wrap (1,80 eur) a farmársky šalát s pečeným kuraťom (2,80 eur).

Priamo na mieste si môžete objednať alkoholické a nealkoholické nápoje, malé občerstvenie aj teplé jedlo. V ponuke je napríklad salámovo-syrový croissant (1,00 eur), bulgur s kuracím mäsom (2,20 eur), bravčové na hubách s hráškovou ryžou (2,60 eur) a kuracie sweet&sour s ryžou (2,60 eur).

Občerstviť sa môžete napríklad aj kofolou (0,80 eur), minerálkou (0,60 eur), pomarančovou šťavou (1,00 eur) a fľaškovým pivom (1,00 eur).

Zvláštny (ne)spánok

Zaspávanie môže byť náročnejšie pre tých cestujúcich, ktorí s takúto dopravou k moru nemajú skúsenosti. No chce to len čas. Zvyknúť si musíte na pohyb vlaku a teda aj „cestujúcu posteľ“.

V prípade, ak spíte v hornej časti poschodovej skladacej postele, vás môže na chvíľu „prepadnúť“ pocit, že sa napriek bezpečnému mechanizmu, čoskoro prevalíte na svojho nič netušiaceho spolucestujúceho pod vami.

Na ležadlá sme si privykli po niekoľkých hodinách cesty. Aktuálnym podmienkam vo vlaku sme sa dokázali rýchlejšie prispôsobiť až cestou späť. Počas nočnej jazdy nám však prekážala klíma.

Na čo nezabudnúť

Ešte pred odchodom nezabudnite vyplniť formulár potrebný pre vstup do Chorvátska a potom ďalší formulár, ktorý potrebuje predložiť po prekročení hraníc prepravca chorvátskym úradom.

Pozor, treba ho vyplniť a zaslať elektronicky aj cestou späť na Slovensko.

RegioJet o tom cestujúcich informuje vopred smskou. Slováci sa nesmú zabudnúť registrovať aj na slovenskej stránke eHranica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

FOTO: Naša cesta vlakom do Chorvátska
24
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM