Magazín

Deti dospievajú čoraz rýchlejšie: Môže za to vraj TÁTO chémia v kozmetike!

Najnovší výskum priniesol znepokojivé výsledky. Istá chemická látka vraj vyvoláva u detí skorú pubertu.

Ilustračný obrázok k článku Deti dospievajú čoraz rýchlejšie: Môže za to vraj TÁTO chémia v kozmetike!
Zdroj: Unsplash.com

Deti dospievajú skôr ako v minulosti. Nástup puberty je v priemere o dva až tri roky skôr ako u predchádzajúcich generácií. Teda, v prípade dievčat je to medzi 8. až 9. rokom života, pričom známky puberty u chlapcov boli zaznamenané medzi 9. a 10. rokom života. Informuje o tom známa pediatrička Cara Natterson pre denník The Washington Post. Prečo je to tak?

Vyvoláva skorú pubertu?

„Odborníci sú už roky zmätení príčinou tohto trendu. Hoci nebol identifikovaný žiadny jasný dôvod, niektorí odborníci predpokladajú, že faktormi môžu byť zlé stravovanie, vystavenie sa chemikáliám ako ftaláty a zvýšená miera obezity,“ píše Times Now New.

No nedávny výskum doktorky Natalie Shaw rozvíril hladinu tejto problematiky. „Pižmová ambrette, syntetická vôňa bežne sa vyskytujúca v produktoch osobnej starostlivosti, by mohla vyvolať skorú pubertu ovplyvnením produkcie hormónov v mozgu,“ upozorňuje na to Times Now New.

Pižmová ambrette má urýchliť uvoľňovanie hormónu GnRH, ktorý kontroluje sexuálny vývoj. Odborníčka upozorňuje aj na lieky s názvom cholínergné agonisty.

Tamojší výskum zároveň preukázal, že táto syntetická vôňa sa hromadí v ľudskom tkanive a dokáže spôsobiť ďalšie zdravotné problémy. Čo môže spôsobiť a kde všade nájdete tamojšiu vôňu? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM