Krimi

DESIVÉ následky vyhorenia metánu v Bani Nováky! Štyria ľudia bojujú o život + FOTO

Na pracovisku sa v čase nešťastnej udalosti nachádzalo deväť zamestnancov.

Ilustračný obrázok k článku DESIVÉ následky vyhorenia metánu v Bani Nováky! Štyria ľudia bojujú o život + FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Deväť zranených, ktorí utrpeli popáleniny, si vyžiadala mimoriadna udalosť, ku ktorej došlo v stredu o 16.30 h na stenovom porube v bani v Novákoch. Na mieste došlo pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu – metánu. TASR o tom informovala tlačová hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana Siváková.

Zranení

Na pracovisku sa v čase udalosti podľa nej nachádzalo deväť zamestnancov. „Zraneným zamestnancom bola okamžite poskytnutá prvá pomoc a vyfárali z podzemia, kde im bolo poskytnuté lekárske ošetrenie, v závislosti od rozsahu zranenia a boli hospitalizovaní,“ uviedla Siváková.

Z deviatich zranených sú štyria ťažko zranení. Boli prevezení do nemocníc v Bratislave a Košiciach. Ďalší piati pacienti boli ošetrení v bojnickej nemocnici.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava Ružinov sú hospitalizovaní dvaja muži. „Obidvaja pacienti sú zaintubovaní vo veľmi vážnom kritickom stave,“ načrtol riaditeľ nemocnice Alexander Mayer. Zranení utrpeli hlavne popáleniny tvárovej časti, krku a horných končatín. Mayer ubezpečil príbuzných, že urobia všetko, aby im pomohli.

V prvom kole nám doniesli troch pacientov, ktorí boli ľahko zranení, popáleniny prvého stupňa na hlave, horná časť trupu, ruky, boli ošetrení a momentálne sú na observačnej hospitalizácii na pozorovaní,“ povedal riaditeľ bojnickej nemocnice Peter Glatz. Štvrtý zranený mal popáleniny druhého stupňa aj sa nadýchal splodín, je hospitalizovaný na ARO.

Posledný piaty prípad bol baník, ktorý prvý utekal z bane. Vyzerá, že len sa nadýchal splodín, práve ho vyšetrujú,“ doplnil.

Informovali o tom aj štátni tajomníci Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Michal Palkovič a Lenka Dunajová Družkovská.

Všetci zamestnanci, ktorí sa nachádzali na uvedenom stenovom porube a na ďalších pracoviskách v tejto časti nováckej bane, z podzemia podľa nej bezpečne vyfárali.

Záchranári v akcii

Prieskum pracoviska aktuálne zabezpečujú dve čaty banských záchranárov z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi. Príčiny a okolnosti vzniku mimoriadnej udalosti zatiaľ nie sú známe. Budú predmetom vyšetrovania komisie Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici, ktorá po záchranárskom prieskume fára na pracovisko,“ priblížila ďalej Siváková.

K mimoriadnej udalosti došlo na produktívnom pracovisku, na komplexne mechanizovanom stenovom porube 102 001–95 prvého predáka Milana Vrabca, prevádzkujúcom v revitalizovanom druhom úseku na prvom horizonte Bane Nováky. Stenový porub, nachádzajúci sa v hĺbke 200 metrov pod povrchom s dennou kapacitou ťažby nad 1000 ton uhlia, zabezpečuje ťažbu uhlia od februára tohto roka.

Na miesto vyrazili štyri posádky leteckých záchranárov z Nitry, Banskej Bystrice, Trenčína a Žiliny, potvrdila pre TASR za Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu ATE Zuzana Turočeková.

Slová prezidentky

Na miesto výbuchu v Bani Nováky aktuálne smeruje dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman. V prípade potreby je pripravený na miesto vyraziť aj dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger, ktorý je o situácii po výbuchu informovaný. TASR o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že všetci pracovníci, ktorí utrpeli zranenia pri vyhorení metánu v Bani Nováky, budú v poriadku. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Veľká vďaka patrí záchranárom z Banskej záchrannej služby, ktorí zranených dostali na povrch a odovzdali do rúk zdravotníkom. Zraneným mužom prajem, aby sa z nemocnice mohli vrátiť čím skôr k svojim rodinám a blízkym,“ povedala prezidentka.

Správu budeme aktualizovať

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM