Zo zahraničia

DESAŤTISÍCE ľudí na štadióne? WHO znepokojuje uvoľnenie opatrení počas EURO 2020

Niektoré zo štadiónov, na ktorých sa hrajú zápasy turnaja, zvyšujú povolené počty divákov na tribúnach.

Ilustračný obrázok k článku DESAŤTISÍCE ľudí na štadióne? WHO znepokojuje uvoľnenie opatrení počas EURO 2020
Zdroj: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila v utorok znepokojenie nad tým, že počas majstrovstiev Európy vo futbale niektoré z hostiteľských krajín uvoľňujú protipandemické opatrenia, informovala agentúra AFP.

„WHO je znepokojená z uvoľňovania opatrení v niektorých z hostiteľských krajín majstrovstiev,“ povedal Robb Butler, výkonný riaditeľ regionálneho riaditeľstva WHO pre Európu.

V niektorých z hostiteľských miest sa podľa neho „zvyšujú počty prípadov ochorenia COVID-19 v oblastiach, kde sa budú hrať zápasy“.

Masy na tribúnach

„Musíme sa poučiť zo skúsenosti a rýchlo konať v reakcii na signály poukazujúce na nárast počtu prípadov,“ povedal. Medzi opatrenia, ktoré je potrebné prijať, podľa neho patrí zvýšenie objemu testovania a sekvenovania, posilnenie vyhľadávania kontaktov nakazených osôb a očkovanie.

Niektoré zo štadiónov, na ktorých sa hrajú zápasy turnaja, podľa Butlera zvyšujú povolené počty divákov na tribúnach.

WHO nespresnila, o ktoré konkrétne mestá ide. Británia však v utorok oznámila, že na štadión Wembley povolia počas semifinále a finále účasť viac ako 60-tisíc ľudí. Štadión bude môcť byť naplnený na 75 percent svojej kapacity, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

V dánskom hlavnom meste Kodaň v spojitosti so zápasmi EURO 2020 zaznamenali 29 prípadov koronavírusu, pripomína AFP. V Dánsku nedávno takisto zvýšili počet osôb, ktoré môžu byť prítomné v hľadisko počas zápasov.

Portugalsko čaká 4. vlnu

Portugalsko sa obáva, že ho pohltí štvrtá vlna pandémie spôsobená vysoko nákazlivým variantom koronavírusu delta, ktorý už teraz tvorí vyše 60 percent nových prípadov infekcie v hlavnom meste Lisabon. Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra AFP.

Lisabon patrí k približne desiatim portugalským lokalitám, kde nepristúpili k poslednej fáze uvoľňovania lockdownu, ktorý si už užíva väčšina krajiny.

Cestovanie medzi lisabonskou oblasťou a zvyškom krajiny je od minulého víkendu zakázané, vláda sa tak snaží zastaviť šírenie nákazy.

Variant delta, zistený prvýkrát v Indii, prevláda v širšej metropolitnej oblasti Lisabonu, ako uvádza štátny zdravotnícky inštitút INSA. „Snažíme sa pozdržať jeho príchod do ostatných regiónov krajiny, aby sa ľudia mohli ochrániť prostredníctvom očkovania,“ vyhlásila v pondelok ministerka zdravotníctva Marta Temidová.

Možno budú nutné ďalšie obmedzenia, dodala. Mnoho európskych krajín, naopak, uvoľňuje na leto takéto obmedzenia.

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM