han Zo Slovenska

ĎALŠIA pomoc pre Ukrajinu: Ministerstvo obrany daruje materiál za dva milióny!

Vláda SR schválila návrh na darovanie vojenského materiálu pre Ukrajinu v hodnote 2 052 221,51 eura. Rozhodol o tom v stredu vládny kabinet.

Ilustračný obrázok k článku ĎALŠIA pomoc pre Ukrajinu: Ministerstvo obrany daruje materiál za dva milióny!
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Ministerstvo obrany SR využije možnosti refundácie niektorých výdavkov súvisiacich s darovaním vojenského materiálu na úrovni EÚ (Európsky mierový nástroj) a na základe bilaterálnych dohôd.

Podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) šéf rezortu obrany špecifikoval, že vyše 130 miliónov dostane Slovenská republika spätne preplatené.

O čo pôjde?

Z predloženého materiálu vyplýva, že Slovensko tak urobí v kontexte pretrvávajúcej masívnej nevyprovokovanej vojenskej invázie Ruskej federácie voči Ukrajine a v nadväznosti na požiadavky Ukrajiny.

Korčok sa vyjadril aj k aktuálnej situácii medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou. Pripomenul, že v utorok (26. 4.) bol v Moskve na návšteve generálny tajomník OSN. Ruská strana podľa neho naďalej hovorí, že mierové riešenie môže nastať vtedy, keď bude definitívne uznanie anexie Krymu a budú odtrhnuté dve ľudové republiky – Donecká a Luhanská.

Po rokovaní vlády šéf slovenskej diplomacie uviedol, že by Ruská federácia urobila najlepšie, keby prestala s vojnou, odtiahla svoje vojská preč a potom sa môžu začať mierové rokovania. „Aj dnes sme na bezpečnostnej rade dostali brífing v tom smere, že nasledujúce dva týždne budú z vojenského hľadiska veľmi dôležité,“ dodal.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM