ELA Zo Slovenska

Ďalšia Matovičova „atómovka“? Pýtajte bločky, štát vám VRÁTI peniaze. Má to však ALE...

Spomínate si ešte na Národnú bločkovú lotériu? Tisíce Slovákov poctivo zbierali účtenky a potom ich museli registrovať s víziou výhry. S upravenou verziou nápadu prichádzajú poslanci OĽANO.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia Matovičova „atómovka“? Pýtajte bločky, štát vám VRÁTI peniaze. Má to však ALE...
Zdroj: TASR/Martin Baumann , TASR/František Iván

Koho by v čase historicky najvyššej inflácie a vysokých cien nepotešilo vrátenie peňazí? Predstavte si, že štát by vám posielal nejaké eurá naspäť len za to, že ste si vypýtali v reštaurácii alebo v kaderníctve bloček.

Opäť bločky

S niečím podobným sme sa už stretli pred desiatimi rokmi, keď sa spustila bločková lotéria, s ktorou prišlo ministerstvo financií. Vznikla za účelom náhodnej kontroly podnikateľských subjektov, či evidujú prijaté platby za tovar alebo služby riadne podľa platnej legislatívy.

A s podobným zámerom prišli nenápadne poslanci OĽANO, ktorí predložili do parlamentu nový návrh zákona. Aj jeho cieľom je, aby podnikatelia štátu priznávali svoje tržby a ľudia platili dane. Na návrh zákona, ktorý už prešiel výbormi aj prvým čítaním, upozornil Denník E. ​Poslanecký návrh predložili poslanci OĽANO Milan Vetrák a Anna Andrejuvová.

Matovičov ďalší nápad?

Keďže ide o poslancov ministra financií Igora Matoviča, ten vo štvrtok v parlamente priznal, že spomínaný návrh pochádza z jeho rezortu a predkladajú ho prostredníctvom spomínaných poslancov.

V súvislosti s týmto zákonom má finančné riaditeľstvo prevádzkovať mobilnú aplikáciu. Čiže ak si vypýtate bloček napríklad v reštaurácii za obed či večeru, nahráte do nej QR kód z účtenky a na účet vám prídu peniaze. Finančný príspevok má poskytnúť ministerstvo financií prostredníctvom finančného riaditeľstva.

Spomínaná aplikácia, ktorá má byť na to vytvorená, má stáť pol milióna eur a jej ročná prevádzka 300-tisíc eur.

Cieľom predkladaného návrhu zákona je podľa dôvodovej správy zapojenie širokej verejnosti do kontroly dodržiavania ustanovení zákona, čo má mať vplyv na zvýšenie motivácie podnikateľov, aby pokladničné doklady vydávali. V dôvodovej správe sa tiež píše, že tento zákon bude mať „pozitívny vplyv na manželstvo, rodičovstvo a rodinu“. Ako, to vedia zrejme iba autori nápadu.

Lotéria stratila význam

V súčasnosti ešte nie je jasné, v akých službách či časoch sa bude časť peňazí posielať späť. Vláda to má ešte spresniť v nariadení. V druhom čítaní sa bude pokračovať budúci týždeň. Ak návrh prejde, bude zákon platiť buď od 15. novembra alebo od 1. decembra 2022.

Mimochodom, vo februári 2021 vtedajší podpredseda vlády a minister financií SR Eduard Heger k ukončeniu bločkovej lotérie povedal: „V dnešnej dobe máme totiž modernejšie a efektívnejšie nástroje pre boj s daňovými podvodmi v oblasti evidencie tržieb. V tejto oblasti bola zavedená eKasa a dôvody prevádzkovania bločkovej lotérie z roku 2013 už dnes, po takmer ôsmich rokoch, jednoducho nie sú aktuálne,“ dodal Heger.

Záujem o národnú bločkovú lotériu z roka na rok klesal. „V posledných rokoch sa NBL-ka stala pre niektorých hráčov iba výhodným biznisom. Kým na začiatku fungovania sa pravidelne do žrebovania zapájalo 500-tisíc hráčov, minulý rok to bolo len 19-tisíc hráčov. Kontinuálne klesal aj počet registrovaných dokladov,“ povedal Marek Kaňka, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a.s.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM