han Zo Slovenska

Ďalší POCHOD v Bratislave: Dav sa dostal až k parlamentu! Čo ŽIADAJÚ demonštranti? FOTO

Dav ľudí sa v nedeľu zišiel v Bratislave na demonštrácii s názvom Zostávame v uliciach -Antifašistický pochod mestom, ktorá sa konala v reakcii na vraždu dvoch príslušníkov LGBTI komunity.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší POCHOD v Bratislave: Dav sa dostal až k parlamentu! Čo ŽIADAJÚ demonštranti? FOTO
3
Galéria

Zámerom organizátorov bolo vyjadriť solidaritu s príslušníkmi inej sexuálnej orientácie a odmietnuť queerfóbiu, rasizmus, nacionalizmus, antisemitizmus a fašizmus.

Po vystúpení rečníkov na Námestí SNP sa skandujúci dav vydal smerom k parlamentu.

Rečnili blízki

Účastníkom sa prihovorili napríklad blízki zavraždeného Juraja a Matúša, historik Ivan Kamenec či predstavitelia študentského spolku Light. Zastúpenie mala aj antifašistická organizácia Povstanie pokračuje, feministická iniciatíva Nebudeme ticho a queer organizácia Saplinq.

Rečníci vyslovili aj konkrétne požiadavky.

Predstavitelia spolku Light žiadali napríklad prijatie legislatívnych zmien, ktoré zaručia ľuďom s inou sexuálnou orientáciou všetky práva vyplývajúce z európskych a medzinárodných ľudskoprávnych dokumentov, ako aj právo uzavrieť manželstvo a právo adoptovať si deti aj pre páry rovnakého pohlavia alebo rodu.

Zatkli jednu osobu

Na zhromaždenie dohliadali spoločne štátna a mestská polícia. Priebeh zhromaždenia hodnotí polícia ako pokojný. Jednu osobu obmedzili na osobnej slobode pre neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa, priblížil pre TASR hovorca bratislavského krajského riaditeľstva Michal Szeiff.

Ďalšie aktuálne témy

V Bratislave sa konal pochod na podporu LBGTI komunity
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM