Barbara Dallosová Správy Politika

Ďalší Matovičov NÁPAD: O svojej demisii dal hlasovať na WhatsAppe, ako to dopadlo?

Minister financií tvrdí, že po jeho odchode by OĽANO stratilo dušu. Podporu si chcel overiť hlasovaním cez známu aplikáciu.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší Matovičov NÁPAD: O svojej demisii dal hlasovať na WhatsAppe, ako to dopadlo?
Zdroj: pixabay.com , TASR/Martin Baumann

Vládna kríza vrcholí a dnes sa očakáva demisia štyroch ministrov z SaS. Igor Matovič odsúpiť odmieta, pre sulíkovcov je to však zásadná podmienka.

Prirovnanie k Ukrajine

Matovič najnovšie povedal, že dal o svojom odstúpení hlasovať v diskusnej skupine poslaneckého klubu na WhatsAppe. Informuje o tom Denník N odvolávajúc sa na reláciu rádia Expres s moderátorom Braňom Závodským, v ktorej mal tento výrok padnúť.

Podľa Matoviča boli za jeho odstúpenie len dva hlasy, drvivá väčšina klubu sa za neho postavila. Podobne hodnotí aj neformálne víkendové stretnutie. Na tom sa poslanci z OĽANO mali na Liptove dohodnúť, ako z vládnej krízy von. Strana avizovala, že súčasťou stretnutia mala byť aj grilovačka či ping-pongový turnaj.

Matovič okrem iného prirovnal svoju situáciu k vojne na Ukrajine. Je to vraj podobné, ako keď niektorí ľudia vyzývajú Ukrajinu, aby sa podvolila Rusku.

„No Ukrajina by stratila dušu. Aj OĽANO by stratilo dušu,“ povedal v relácii.

Kupovanie poslancov?

SaS podľa jeho slov popoludní povalí tretiu protikorupčnú demokratickú vládu. Tvrdí tiež, že vydiera a poza chrbát si kupuje poslancov OĽANO. Napríklad Juraja Krúpu, ktorý odišiel z klubu OĽANO do SaS. Podľa Matovičových slov mu sľúbili miesto na kandidátke. Hovorí o ohrozovaní demokracie a korupcii. Liberáli navyše podľa lídra OĽANO nevylúčia spoluprácu s Ficom.

Sulíka označil za „totálne neschopného diletanta“. Pripomenul, že predseda vlády organizoval stretnutia k riešeniu energetickej krízy a Sulík nebol schopný prísť s návrhmi. Matovič zároveň deklaroval pomoc rodinám. Tvrdí, že presadia body z požiadaviek, ktoré predložili SaS. „Budeme predkladať návrhy a kto za ne zahlasuje, zahlasuje, kto nezahlasuje, nezahlasuje,“ do­dal.

Liberáli podľa Matoviča utekajú z boja a Sulík si diktuje podmienky v čase, keď majú ľudia iné problémy. Podotkol, že SaS nemôže dať v parlamente sama návrh na jeho odvolanie z funkcie ministra. Pripomenul, že nemá potrebných 30 podpisov a musela by sa „spiknúť“ s mafiou zo Smeru-SD, Hlasu-SD a s fašistami.

Vyhrotený spor

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiada odstúpenie Matoviča z vlády, čo OĽANO odmietlo. V deň, keď ministri SaS mali podať demisiu, prišlo OĽANO na rokovanie vlády s opatreniami, ktoré ak SaS podporí, Matovič z vlády odíde.

SaS je ochotná o návrhoch rokovať, ale až keď odstúpi Matovič. Sulík zároveň oznámil, že už demisiu podal.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM