Aktualizované Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Dajú si punč aj NEZAOČKOVANÍ? Mestá chystajú vianočné trhy a takto to vidia hygienici!

Samosprávy vrcholia s prípravami vianočných mestečiek, plány im však môže zmariť pandémia. Zisťovali sme, ako situáciu vidia hygienici aj samotné mestá.

Ilustračný obrázok k článku Dajú si punč aj NEZAOČKOVANÍ? Mestá chystajú vianočné trhy a takto to vidia hygienici!
Foto: Pavol Hrabovský

Niekoľko týždňov pred najkrajšími sviatkami v roku už tradične naše mestá otvárajú vianočné trhy. Príprava vianočných mestečiek so stánkami, výzdobou a programom však začína už mesiace vopred. Vlani boli mnohé zrušené. Nuda zavládla aj počas Silvestra.

Tretia vlna pandémie COVID-19 ukazuje silu a rezort zdravotníctva zverejňuje deň čo deň vyššie počty nových prípadov ochorenia. Covid mapa sa prefarbuje každý týždeň a čiernych okresov pribúda.

Samosprávy tak stoja pred náročným rozhodnutím. Trhy musia plánovať už teraz, no opatrenia, ktoré budú platiť o niekoľko týždňov, môžu len predvídať.

Mnohé mestá sa aj napriek tomu do organizácie vianočných trhov pustili.

Stánky nie sú reštaurácie

Reštaurácie, kaviarne a podobné prevádzky si môžu vybrať z režimov Základ (všetci bez rozdielu), OTP (očkovaní, testovaní a po covide) alebo Kompletne zaočkovaní. Podľa modelu, ktorý zvolia, sa potom odvíja prísnosť pravidiel.

Ako pre Dnes24 potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Daša Račková, tam, kde sa predáva iba cez okienko, toto neplatí.

„Samotný okienkový predaj a odber pokrmov a nápojov so sebou je povolený vo všetkých stupňoch COVID Automatu a nie je závislý od zvoleného režimu. Pokiaľ sa zákazníci ďalej nezdržiavajú v interiérových či exteriérových priestoroch prevádzky, a nekonzumujú tam, nie je nutné, aby si prevádzka stanovovala režim,“ ozrejmila Račková.

Ale…

Ako zdôraznila, je však potrebné rozlišovať, či je okienkový predaj samostatnou činnosťou prevádzky, alebo je súčasťou hromadného podujatia. Vianočné trhy v akejkoľvek podobe považuje totiž ÚVZ za hromadné podujatie.

„V prípade hromadných podujatí zodpovedá za stanovenie režimu a jeho kontrolu organizátor podujatia, zároveň je povinný dodržiavať opatrenia pre daný typ podujatia v závislosti od zaradenia okresu v rámci COVID automatu a návštevníci sú povinní mať prekryté horné dýchacie cesty,“ doplnila hovorkyňa.

Ako sa k organizácii vianočných trhov postavili vybrané slovenské mestá? Článok pokračuje na ďalšej strane.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM