han Zo zahraničia

Čo si myslí Soros o vojne? Víťazstvo Ukrajiny by znamenalo ROZPAD Ruskej ríše!

Miliardár a filantrop George Soros vo štvrtok uviedol, že prípadná porážka Moskvy vo vojne na Ukrajine by viedla k rozpadu "Ruskej ríše", čo by podľa neho postsovietske republiky uvítali.

Ilustračný obrázok k článku Čo si myslí Soros o vojne? Víťazstvo Ukrajiny by znamenalo ROZPAD Ruskej ríše!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

„Krajiny bývalého Sovietskeho zväzu sa nevedia dočkať porážky Ruska na Ukrajine, pretože chcú presadiť svoju nezávislosť,“ povedal Soros v príhovore na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, o ktorom informovala jeho kancelária. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Znamená to, že víťazstvo Ukrajiny by znamenalo rozpad Ruskej ríše. Rusko by už nepredstavovalo hrozbu pre Európu a svet. Bola by to veľká zmena k lepšiemu,“ pokračoval.

Prišlo aj na Zelenského

Spojené štáty budú i naďalej podporovať Ukrajinu, povedal Soros, Američan s maďarskými koreňmi. Podľa jeho slov však prezident USA Joe Biden upozornil svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského, že existujú isté hranice a je potrebné zabrániť vypuknutiu tretej svetovej vojny. Zdroj týchto informácii nešpecifikoval.

Sovietsky zväz sa po rozpade v roku 1991 rozdelil na 15 nezávislých krajín. Rusko zostalo z nich najmocnejšou, pričom vlastní najväčší jadrový arzenál na svete, pripomína Reuters.

Putin v uplynulom období viackrát označil vojnu na Ukrajine za existenčný boj so Západom a vyhlásil, že Rusko sa v prípade ohrozenia bude brániť všetkými dostupnými prostriedkami.

Môže vás zaujímať:

Armáda Rusov? Zlá

Ruská armáda má podľa Sorosa zlé vedenie, slabé vybavenie a nízku morálku. Ruský prezident sa preto obrátil na súkromnú polovojenskú Vagnerovu skupinu. Soros tvrdí, že tento riskantný krok z krátkodobého hľadiska zafungoval.

Miliardár v príhovore hovoril aj o Číne. Podľa neho stratégia nulovej tolerancie covidu otriasla dôverou v Komunistickú stranu.

„Súčasná situácia spĺňa všetky predpoklady na zmenu režimu či revolúciu… Je to však len začiatok neprehľadného procesu, ktorého dôsledky sa prejavia až po dlhšom čase,“ uviedol.

Snaha Číny

V krátkodobom horizonte podľa neho pravdepodobne ostane pri moci čínsky prezident Si Ťin-pching, pretože v rukách pevne drží všetky nástroje represie. „Som však presvedčený, že Si Ťin-pching nezostane vo funkcii doživotne. Kým bude v úrade, Čína sa nestane dominantnou vojenskou a politickou silou, o čo sa Si Ťin-pching snaží,“ dodal.

Soros považuje Rusko a Čínu za vedúcich členov skupiny vzostupných „uzavretých spoločností“, v ktorých je jednotlivec podriadený štátu.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM