han Zo Slovenska

Čo sa preberalo na krízovom štábe? V lete NECESTOVAŤ do zahraničia, obnovenie KARANTÉNY!

Dohodli sa, že sa dohodnú v pondelok! Taký je záver z dnešného zasadnutia ústredného krízového štábu, na ktorom však zaznali viaceré zaujímavé odporúčania. Aké to sú?

Ilustračný obrázok k článku Čo sa preberalo na krízovom štábe? V lete NECESTOVAŤ do zahraničia, obnovenie KARANTÉNY!
Zdroj: TASR/Martin Baumann , TASR/Pavel Neubauer

Nové opatrenia, ktoré majú reagovať na aktuálnu pandemickú situáciu, by mohol prijať ústredný krízový štáb v pondelok (21. 6.). Jednotlivé rezorty majú dovtedy pripraviť konkrétne návrhy.

Slová Mikulca

Po štvrtkovom zasadnutí štábu o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Apeloval na občanov, aby mali pri cestovaní na pamäti, že situácia sa bude meniť a štát musí na ňu reagovať. „V hre je aj povinná štátna karanténa, otázka je, v akej forme,“ povedal Mikulec, ktorý doplnil, že by si ju hradili občania sami. Reálny návrh, či konkrétna predstava však ešte nie je na svete,

Možnosťou je podľa neho napríklad zaviesť ju pri zistení porušení opatrení. Nevylúčil aj prípadné úpravy v cestovnom semafore.

Slová Lengvarského

„V princípe ide o to, aby sme získali lepší prehľad o ľuďoch, ktorí sa vracajú z rôznych krajín,“ načrtol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Hovorí napríklad o kontrolách na hraniciach, ale aj lepšej možnosti trasovania v rámci prípravy na tretiu vlnu. Témou rokovania bol aj výskyt delta variantu.

Niečo viac k tejto téme:

„Súčasne bude dôležitou úlohou informovať obyvateľov, že jedinou slobodou je vakcinácia, pretože záujem o očkovanie v súčasnosti stagnuje,“ poznamenal Lengvarský. Občania by mali byť tiež informovaní o potrebe online registrácie cez eHranicu a o tom, za akých podmienok možno cestovať.

Slová Krčméryho

Odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry prosí všetkých, aby dovolenkovali na Slovensku, prípadne cestovali tam, odkiaľ sa možno vrátiť autom. Poukázal na premenlivosť situácie v súvislosti s výskytom nových mutácií vírusu.

„Cestujte do bezpečných zelených krajín, najlepšie v Európe, nechajte sa predtým zaočkovať a pozorne sledujte, čo máte robiť po návrate, a spravte to,“ odporučil ľuďom šéf rezortu zdravotníctva.

Krčméry však detailnejšie pokračoval a odporučil ľuďom, aby radšej dovolenkovali na Slovensku. Po prípade niekde v zahraničí, odkiaľ sa dá čo najrýchlejšie dostať domov na Slovensko.

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM