Rastislav Búgel Zo Slovenska

Čo s deťmi počas prázdnin? Rodičia, TOTO vám zachráni krk! Špeciálny PRÍSPEVOK od štátu

Ak máte doma malé deti a chytá vás panika, čo s nimi počas leta, máme riešenie, ktoré môže pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku Čo s deťmi počas prázdnin? Rodičia, TOTO vám zachráni krk! Špeciálny PRÍSPEVOK od štátu
Zdroj: Unsplash.com

Prichádza čas, kedy sa zatvoria brány škôl a odštartujú dvojmesačné prázdniny. Pre školákov ide doslova o sen, no pokiaľ ide o menšie deti – škôlkarov, rodičia majú vrásky na čele. Čo s deťmi, keď oni budú v práci?

Ak už nemajú k dispozícii letný tábor, starých rodičov alebo podobne, stále existuje jedno riešenie.

Špeciálny príspevok

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že vzhľadom na blížiace sa prázdniny si môžu rodičia detí uplatniť nárok na ošetrovné z dôvodu uzatvorenia materských škôl.

„Poistenec (rodič) má nárok na ošetrovné, ak sa osobne a celodenne stará o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku veku, alebo do dovŕšenia osemnásteho roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, ak predškolské zariadenie bolo počas obdobia školských prázdnin uzatvorené rozhodnutím príslušných orgánov (napr. zriaďovateľom),“ uvádza Sociálna poisťovňa (SP).

Je to jednoduché

Stačí, aby ste vyplnili tlačivo Žiadosť o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb. Je k dispozícii na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Formuláre ako formulár s poradovým číslom 278.

„Poistenec na žiadosti uvedie odkedy – dokedy si uplatňuje nárok na dávku, meno a priezvisko dieťaťa, vypíše a podpíše vyhlásenie na zadnej strane. Žiadosť je potrebné predložiť na potvrdenie predškolskému zariadeniu, následne predložiť na potvrdenie zamestnávateľovi (ak ide o zamestnanca) a následne doručiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá vykonáva nemocenské poistenie (teda pobočke podľa sídla zamestnávateľa),“ vysvetľuje poisťovňa.

Iba raz ročne

Nárok si môžete uplatniť jedenkrát počas prázdnin v rozsahu najviac 14 kalendárnych dní (nárok na ošetrovné z toho istého dôvodu vzniká iba raz a jednému poistencovi). „To znamená, že rodič si môže uplatniť nárok na ošetrovné na dieťa z vyššie uvedeného dôvodu uplatniť počas jedného uzatvorenia škôlky (počas prázdnin) iba raz. V prípade zamestnanca je okrem osobnej a celodennej starostlivosti podmienkou nároku na ošetrovné aj nedosahovanie príjmu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ za obdobie trvania dôvodu na poskytovanie ošetrovného,“ píše SP.

Existuje ešte jedno riešenie

Naďalej však zostáva možnosť využiť nárok na ošetrovné z dôvodu ochorenia dieťaťa aj počas obdobia prázdnin, ak si zdravotný stav dieťaťa vyžaduje ošetrovanie inou osobou (napríklad rodičom).

„V takom prípade však tlačivo Žiadosť o ošetrovné vystavuje pediater a následne ho poistenec podpíše a potvrdí zamestnávateľ (ak ide o zamestnanca). Nárok na dávku ošetrovné je aj v tomto prípade možný najviac po dobu 14 kalendárnych dní,“ upozorňuje Sociálna poisťovňa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM