Rôzne

Čo robiť, keď ste mali NEHODU na diaľnici? Tieto RADY vám môžu zachrániť ŽIVOT!

Pri dopravnej nehode na diaľnici treba konať rýchlo a efektívne. Pozrite si, čo radí polícia.

Ilustračný obrázok k článku Čo robiť, keď ste mali NEHODU na diaľnici? Tieto RADY vám môžu zachrániť ŽIVOT!
Zdroj: TASR/Michal Svítok , Freepik.com/freepik

Pri dopravnej nehode na diaľnici treba konať rýchlo a efektívne, aby sa minimalizovali škody a riziko ďalších incidentov. Upozorňuje na to Polícia SR. Prvým krokom je zastavenie a zabezpečenie miesta nehody. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Roman Hájek.

Utekajte za zvodidlá

„Pokiaľ je to možné, odstavte svoje vozidlo na krajnici alebo čo najviac mimo hlavnej časti diaľnice. Okamžite zapnite výstražné svetlá, oblečte si reflexnú vestu,“ približujú policajti. Potrebné je umiestniť výstražný trojuholník vo vzdialenosti najmenej 100 metrov za vozidlom, respektíve 50 metrov mimo diaľnice.

Všetci cestujúci by mali čo najrýchlejšie a čo najbezpečnejšie opustiť vozidlo, presunúť sa za zvodidlá alebo na bezpečné miesto mimo cesty a zavolať na tiesňovú linku 112 alebo priamo na linku polície 158 a nahlásiť nehodu.

„Poskytnite presné informácie o mieste nehody a ak sú na mieste zranení, okamžite to oznámte operátorovi a požiadajte o záchrannú službu,“ doplnil Hájek.

Minimalizujte riziko

Pre odvrátenie ďalších nehôd je dôležité upozorniť ostatných vodičov pomocou výstražných svetiel, výstražného trojuholníka alebo iných vhodných signálov. „Buďte obozretní a udržujte bezpečnú vzdialenosť od miesta nehody, aby sa minimalizovalo riziko ďalších kolízií,“ radí polícia.

Pre ďalšie kroky pri škodovej udalosti je dôležitá dokumentácia.

Ak je to bezpečné a možné, polícia odporúča vodičom vyplniť tlačivo „Správa o nehode“ a zaznamenať všetky dôležité informácie. Ak ide o dopravnú nehodu, treba počkať na príchod polície. Policajti upozorňujú, že o dopravnú nehodu ide vtedy, ak došlo k zraneniu alebo usmrteniu a ak je nutné zavolať políciu.

Pri dopravnej udalosti na diaľnici môže prísť na miesto aj hliadka Národnej diaľničnej spoločnosti. Diaľničné patroly sú vyškolené na zabezpečenie miesta nehody, riadenie premávky a na poskytovanie prvej pomoci.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

STATUS, KTORÝ MOŽNO RAZ ZACHRÁNI ŽIVOT AJ VÁM: TOTO JE PRESNÝ NÁVOD, AKO POSTUPOVAŤ PRI NEHODE NA DIAĽNICI 📌Vzhľadom na...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Tuesday, June 4, 2024
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM