TOS Zo zahraničia

Čo GOOGLIA ľudia, keď v ich krajine vypukne VOJNA? Takto sa zmenili priority Ukrajincov

Najčastejšie vyhľadávania na Ukrajine dávajú poznať, že v krajine zúri vojna a odhaľujú strach.

Ilustračný obrázok k článku Čo GOOGLIA ľudia, keď v ich krajine vypukne VOJNA? Takto sa zmenili priority Ukrajincov
Zdroj: Unsplash.com , TASR/AP Andrew Kravchenko

24. februára minulého roka vypukla na Ukrajine vojna. Začal sa ruský útok na suverénnu krajinu, pričom vojenský konflikt takýchto rozmerov nemá v našich končinách od druhej svetovej obdobu.

Vojna všetko zmení

Odvtedy sa však veľa vecí zmenilo. Nielen čo sa týka vojenského vybavenia a zbraní, v oveľa väčšej miere sa odohráva aj informačná vojna, pri ktorej internet zohráva kľúčovú úlohu.

Zároveň táto voja predstavuje vôbec prvýkrát obrovský konflikt v modernej krajine, v ktorej domácnosti bežne používajú internet a v rámci neho rôzne vyhľadávače, vrátane toho od Googlu.

Je tu preto možnosť vidieť, čo vyhľadávajú ľudia, ktorých v plnej miere postihla vojna. Čo teda googlili Ukrajinci počas roka 2022 najčastejšie?

Najvyhľadavánejšie

Tým najvyhľadávanejším výrazom sa stala mapa leteckých poplachov. Nasledujú správy z Ukrajiny, eDopomoga (vládny portál, pozn. red.), mapa Ukrajiny a prvú päťku uzatvára Žirinovkij, ruský politik a vodca ruskej krajnej pravice, ktorý zomrel v roku 2022.

Druhú päťku otvárajú ďalšie mená, ktorými sú bývalý poradca vedúceho Kancelárie prezidenta Ukrajiny, spravodajský dôstojník, herec a bloger Arestovych a Putin, potom televízna šou Bachelor 2022, turecké drony Bayraktar a desiatku najvyhľadávanejších uzatvára mesto Hostomel.

Najčastejšie vyhľadávaným nákupným dopytom bol generátor, okrem neho hľadali Ukrajinci aj soľ, nepriestrelné vesty, sviečky či power banku.

V rámci vyhľadávania „Čo to je?“ dominoval pojem SWIFT a tiež často Ukrajinci zisťovali, čo je vlastne stav núdze, stanné právo, NATO, všeobecná mobilizácia, Bayraktar, blackout či palianytsia.

Pre porovnanie, najvyhľadávanejším výrazom v roku 2021 na Ukrajine bolo Euro 2020, v prvej desiatke sa umiestnili aj výrazy ako Squid Game (seriál na Netflixe, pozn. red.), olympiáda 2021, Eurovízia 2021 a podobne.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM