Magazín

Chystáte sa na dovolenku? TOTO nikdy nerobte s letenkou!

Stačí jeden moment a dovolenka vás môže vyjsť poriadne draho. Toto nikdy nerobte pred odletom.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na dovolenku? TOTO nikdy nerobte s letenkou!
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Citlivé údaje prelomia raz-dva

Palubný lístok obsahuje citlivé osobné údaje vrátane mena, čísla letu a rezervačného čísla dopravcu, teda PNR (Passenger Name Record). Ide o alfanumerický kód, ktorý je jedinečný pre vašu rezerváciu a je na ňom čiarový kód alebo QR kód.

„Tieto informácie sa na prvý pohľad môžu zdať neškodné, ale stačí, aby sa vaša fotografia palubného lístka dostala do nesprávnych rúk a všetko sa ľahko zvrtne nebezpečným smerom. Čiarový kód alebo QR kód na vašom palubnom lístku obsahuje značné množstvo zašifrovaných údajov – ktokoľvek s bezplatným online softvérom a zlými úmyslami môže odomknúť túto zlatú baňu informácií,“ povedal v rozhovore pre portál Condé Nast Traveler Bill Fitzgerald, špecialista na kybernetickú bezpečnosť.

Získajú viac, ako si myslíte

Pamätáte si údaje, ktoré ste zadali pri rezervácii letu? Hackeri si vás prelistujú prostredníctvom čiarového kódu alebo QR kódu. Je pravdepodobné, že sa nedostali len k vašej osobnej identifikácii – v niektorých prípadoch získajú podrobnosti o vašom pase či občianskom alebo vodičskom preukaze.

A to nie je všetko! Aké údaje dokážu kyberzločinci ešte prelomiť a zneužiť? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM