TOS Lifestyle

CHYBY, ktoré robí pred spaním veľa ľudí: Spánok bez nich môže byť úplne o niečom inom!

Čo robiť, aby sa vám lepšie spalo? V prvom rade sa treba vyvarovať týmto chybám. Je pravdepodobné, že minimálne jednu z nich robíte aj vy.

Ilustračný obrázok k článku CHYBY, ktoré robí pred spaním veľa ľudí: Spánok bez nich môže byť úplne o niečom inom!
Zdroj: Unsplash.com

Životné tempo sa zvyšuje, spánok pre mnohých ľudí začína byť luxusom. Navyše, niektoré naše návyky môžu ešte viac sťažiť dosiahnutie regeneračného odpočinku.

Prečo je ťažké zaspať aj keď sme unavení a aké kroky je možné podniknúť na zvýšenie kvality spánku?

Radšej knihu

Ako upozorňujú odborníci prostredníctvom servera Interia.pl, kontrola sociálnych sietí alebo sledovanie televíznych relácií pred spaním sa môže zdať ako neškodný koniec dňa, no modré svetlo vyžarované obrazovkami narúša produkciu melatonínu, hormónu spánku.

Odborníci v tejto súvislosti odporúčajú večer úplne odložiť elektronické zariadenia a nahradiť ich knihou alebo si pustiť podcast. Keď sa nedá vyhnúť obrazovke, aspoň trochu môže zmierniť negatívny vplyv nastavenie nočného režimu.

Posledné jedlo

Ďalším faktorom, ktorý dokáže zásadne narušiť spánok, je konzumácia jedál tesne pred spaním. Obzvlášť tých ťažko stráviteľných. Náš tráviaci systém jednoducho potrebuje čas na spracovanie potravy. Ľahká večera zjedená 2–3 hodiny pred spaním je kľúčom k dobrému spánku.

Niekomu sa aj večerná káva alebo drink môže zdať ako dobrý nápad, ale kofeín a alkohol majú negatívny vplyv na spánok. Namiesto stimulantov sa oplatí zvoliť bylinkové čaje, ktoré pomôžu upokojiť sa.

Čistá hlava

Dôležitá je aj teplota v spálni. Príliš teplo alebo príliš chladno, oba extrémy môžu narušiť spánok. Ideálne podmienky sú okolo 18–20 stupňov Celzia.

Zlý vplyv na spánok majú aj nepravidelný spánkový režim a stres. Najlepšie je preto zaľahnúť do postele v pravidelnú dobu a s čistou hlavou.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM