VOCH Cestovanie

Chorvátsko sprísnilo kontroly: Na hraniciach sa môžete zdržať aj niekoľko hodín

Dovolenkári, pozor! Pripravte sa na to, že Chorvátsko vykonáva prísne kontroly pri vstupe do krajiny.

Ilustračný obrázok k článku Chorvátsko sprísnilo kontroly: Na hraniciach sa môžete zdržať aj niekoľko hodín
3
Galéria

Chorvátsko striktne kontroluje všetky podmienky pre vstupe do krajiny. Podľa stránky nášho Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR platia minimálne do 31. júla, prípadne do odvolania.

,,Vzhľadom na značný nárast turistov do Chorvátska treba rátať aj s niekoľkohodi­nových zdržaním na hraniciach, pripraviť si tekutiny, zásoby jedla a dostatok pohonných hmôt (ak cestujete autom)," upozornilo naše ministerstvo.

Urýchlite si vybavenie

Odporúča sa pred cestou vyplniť online formulár, ktorý je určený na urýchlenie vybavenia na hraniciach.

„Ak nebudete mať vyplnený formulár, je potrebné rátať so zdržaním pri vstupe do Chorvátska. Pri zadávaní viacerých osôb odporúčame nepridávať ich ako spolucestujúcich, ak chcete k jednotlivým osobám skenovať dokumenty osobitne. V prípade detí do 12 rokov, tieto môžu byť uvedené ako spolucestujúci, adresu pobytu v Chorvátsku uviesť stručne. Odporúčame použiť anglickú verziu aplikácie napriek tomu, že existuje aj slovenská verzia,“ doplnil rezort zahraničný vecí.

Podmienky cestovania

Pri vstupe do Chorvátska je potrebné preukázať sa platným cestovným dokladom alebo občianskym preukazom. Tranzitujúci cez Chorvátsko nemajú povinnosť nastúpiť do karantény, ak do 12 hodín od vstupu opustia krajinu. Cestujúcim z jedného z členských štátov Európskej únie (EÚ) bude umožnený bezproblémový vstup do Chorvátskej republiky, ak budú mať platný Digitálny COVID preukaz EÚ.

Bezproblémový vstup majú aj cestujúci prichádzajúci priamo z krajín EÚ a krajín pridružených k schengenskému priestoru, ktorí ešte nemajú digitálny certifikát, ale vedia sa preukázať napríklad:

  • negatívnym PCR test, nie starším ako 72 hodín
  • rýchlym antigénovým testom, nie starším ako 48 hodín
  • potvrdením nie starším ako 270 dní od prijatia dvoch dávok vakcíny použitých v členských štátoch EÚ
  • predložením osvedčenia od prijatia jednej dávky vakcíny (Janssen/Johnson & Johnson).
  • potvrdením prijatia prvej dávky Pfizer, Moderna alebo Gamaleya/Sputnik V v období od 22. do 42. dňa prijatia vakcíny, alebo od 22. do 84. dňa prijatia prvej dávky AstraZeneca.

Cestovanie s DNES24

Cestovanie s deťmi

Deti do 12 rokov (ak neprichádzajú z krajín Zeleného zoznamu ECDC), ale cestujú s rodičmi, ktorí majú osvedčenie o očkovaní, o prekonaní COVID-19 alebo negatívny PCR alebo antigénový test, nemusia mať negatívny test alebo ísť do samoizolácie.

Počas pobytu v Chorvátsku musia návštevníci dodržiavať všeobecne platné nariadenia Úradu verejného zdravia.

V Chorvátsku je povinné nosenie ochranných rúšok vo všetkých zatvorených a otvorených priestoroch – na uliciach a iných verejných miestach, všade tam, kde nie je možné dodržať bezpečnostnú vzdialenosť 1,5 metra.

Všetkým podnikom a zariadeniam s občerstvením je umožnený predaj formou take away jedla, nápojov a cukrovín. Otvorené sú kaviarne na vonkajších terasách a reštauračné zariadenia aj v interiéri.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM